img

10 храни, които задължително трябва да се ядат през есента

/
/
/
855 Views

През есента много хора се оплакват от спад в жизнеността и настроението. Хранителната специалистка Елена Соломатина препоръчва в есенната диета да се включат храни, които допринасят за производството на хормона серотонин, наричан още „хормон на радостта“. Този хормон играе важна роля в работата на нервната система.

По-специално, според експерта, необезмаслените млечни продукти ще ни спасят ефективно от есенната меланхолия – те съдържат триптофан, който подпомага за производството на серотонин. Особено полезно в това отношение е твърдото сирене, използването му помага при изблици на дразнене и безсъние.

Също така, за да активирате производството на серотонин, са много подходящи гъбите и орехите. Тези продукти имат високо ниво на В витамини, които са необходими за превръщането на триптофана в невротрансмитер на серотонина.

Друг източник, богат на витамини В, са бобовите растения. Eфективен за подобряване на настроението продукт са бананите. Те са обогатени с вещества, които предизвикват усещане, подобно на еуфория, помагат при хронична умора.

Освен тях, почти незабавно увеличава емоционалния тонус, ободрява, дава работоспособност и енергия и шоколадът. Експертите препоръчват да се предпочита тъмния шоколад.

В този списъка на „лекарства“ срещу есенната меланхолия са продукти, които се отличават с висока концентрация на триптофан, необходим за производството на серотонин. Това са скумрия, пиле и яйца, говеждо месо./zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook