img

Доц. Румяна Маринова: Американците ме карат да излъжа в учебника, че социализмът е нещо ужасно!

/
/
/
2159 Views

Доц. Румяна Маринова не може да приеме за нормално да се преиначава историята по такъв брутален начин!

Доц. Румяна Маринова е специалист по Съвременна българска история. Тя преподава в Алма Матер и е автор на много от учебниците по История. Последната партида обаче й е навлякла сериозни главоболия, защото е събудила яростта на САЩ. Това става ясно от връщането на учебника за 10 клас за редакция, пише Skandalno.net.

Той е бил готов, минал е всички проверки, но накрая министърът на образованието е наредил да се редактира. Доц. Маринова твърди, че това е станало по заповед от американските НПО-та.

„Проблемът е, че не сме описали социализма като 100% криминален период. Това иска Америка. А ние сме го описали обективно – и с негативите, и с позитивите. Сложили сме репресиите, жертвите, Държавна сигурност… Но това не стига на САЩ.“ – твърди доц. Маринова.

Доц. Румяна Маринова не иска да излъже, за да угоди на Америка

Тя е на мнение, че от Америка искат да пропагандират и заклеймят социализма като най-ужасния период в историята на България, а това всъщност не е съвсем така, защото социализмът си има и своите постижения, като например икономическото израстване пред 70-те години.

„Американците искат целият период да бъде описан като едно, а това няма как да стане. Има голяма разлика между социализма през 40-те, 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години. На тях не им хареса и че сме написали, че Тодор Живков премахва концлагерите през 1962 г., но това е абсолютен факт и историята го потвърждава.“ – разкрива още доц. Маринова.

По думите й става ясно, че учебникът по История за 10 клас не е одобрен само защото социализмът е описан и с негативите, и с позитивите си. От САЩ държат това да бъде поправено и да се пропагандира, че от 1944 до 1989 г. животът в България е бил ужасен.

Доц. Румяна Маринова обаче няма никакво намерение да редактира учебника си, защото това би означавало да излъже, а като професионален историк не може да си го позволи. Затова най-вероятно ще трябва да се наеме друг с писането на учебника.

Източник: Зона 98

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook