img

Българин, пътувал на пламналия ферибот, с последни данни за огнения кошмар ВИДЕО

/
/
/
523 Views

Спасители от Атина се отправят към остров Корфу, за да се опитат да освободят заклещените в горящия кораб. По информация на някои медии, става въпрос за български и турски граждани, според други медии за двама българи, пише „Труд„.

Спасителите ще бъдат на място, край Корфу, след един до два часа.

Веднага ще бъде организирана спасителна акция за двамата шофьори, които сами са уведомили властите, че са заклещени в гаража.

Според по-ранна информация те са били инструктирани да се изкачат на по-високи палуби, за да бъдат спасени с хеликоптер. Според държавната телевизия ERT спасителите ще се опитат да открият двамата мъже от въздуха, ще се приближат с хеликоптер и ще бъде направен опит да ги освободят.

Според пътници на борда на горящия ферибот част от шофьорите са разбрали, че нещо се случва, когато са започнали да се взривяват гуми и стоки в камионите от пожара. Това разказа за БТА Александър Стамболийски, президент в Съюза на българските транспортни работници.

Към момента информацията, с която той разполага, е от българските власти, от агенции, които работят с този ферибот и от негови колеги, които са били на борда в момента на инцидента.

„Разговарях с румънски шофьор преди два часа, той буквално е скочил от палубата, за да може да се спаси и са го извадили от водата със спасителни лодки“, каза още Александър Стамболийски.

„Инцидентът се е случил през нощта и хората са спали, което е може би най-лошото“, добави той.

Самият Стамболийски е пътувал със същия ферибот часове, преди да се случи инцидентът. Стамболийски ползва ферибота няколко пъти седмично по работа и познава добре кораба, пише Блиц.

„Имало е много хора по леките коли и камионите там, все пак корабът предлага услугата къмпинг на борда с каравани и бусове, които са годни за живеене и поради тази причина е било доста стресираща ситуация“, допълни Стамболийски.

По думите му щетите ще са огромни, тъй като камионите на втория и третия етаж са напълно унищожени, заедно със стоките в тях.

На борда на запалилия се в Йонийско море ферибот е имало пътници от различни балкански страни, разказа за БТА Румен Методиев, който е пътувал във ферибота по време на инцидента. Методиев е международен шофьор и е изпълнявал курс. В момента се намират на остров Корфу. По думите му сред пътниците е имало български, румънски и турски граждани.

Инцидентът с ферибота „Юрофери Олимпия“, плаващ под италиански флаг, станал рано тази сутрин след отпътуването му от гръцкото пристанище Игуменица в посока Италия. Успоредно със спасителните операции властите провеждат и разследване по случая.

Около 100 българи е имало на ферибота, който се запали рано тази сутрин в Йонийско море. Сред тях и семейства с малки деца. Съобщава се за един леко пострадал човек с дихателни проблеми, откаран в болница.

Няма данни за други пострадали или за жертви.

Около 40 минути е продължила спасителната операция по извеждане на пътниците.

От МВнР съобщават, че към момента няма данни за пострадали българи при пожара. Очаквайте още подробности в TRG.BG

 

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook