img

Когато всяка секунда е ценна: 6 признака на настъпващ микроинсулт, които често игнорираме:

/
/
/
767 Views

Всяка минута по време на инсулт човешкият мозък губи близо два милиона клетки, а всеки час без медицинска помощ мозъкът ни остарява с три години и половина, разбра ТРГ.

Възстановяването след инсулт трае много дълго време и често пациентите никога не се оправят напълно.

Колкото по-скоро се окаже помощ, толкова по-добре, и затова е толкова важно да знаете добре всички предупредителни знаци на мозъчен кръвоизлив , за да попаднете в ръцете на лекарите възможно най-скоро.

Ето 6-те симптома на остър инсулт, който често игнорираме

1) Проблеми със зрението

симптоми инсулт

Много хора вярват, че ако започнат да виждат двойно или замъглено, или дори едното око престане да вижда изобщо, то всичко това е в резултат на изключителна умора или старост.

Въпреки това, раздвоението на зрението е изключително рядко при умора. Блокираните кръвоносни съдове по време на инсулт намаляват постъпването на кислород в очите, което води до характерните симптоми.

2) Изтръпване на ръката

Ако се събудите и откриете, че ръката или кракът ви са изтръпнали, близко до ума е да предположите, че причината е просто притискане на нервите по време на сън. Не ставайте хипохондрици и не бързайте към болницата.

Въпреки това, ако това чувство на изтръпване не изчезне в рамките на няколко минути, потърсете лекарска помощ. Намаленият кръвен поток през артерията, която преминава през гръбначния стълб до главата причинява изтръпване или слабост в едната половина от тялото.

3) Речеви нарушения

Някои лекарства като болкоуспокояващи или успокоителни могат да предизвикат характерни нарушения на речта, когато човек започва да говори неясно.

Въпреки това, ако не сте приемали такива лекарства, но сте преживели внезапна промяна в речта, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ – това е класически симптом на инсулт.

4) Загуба на координация

Много от нас са наясно с факта, че няколко чаши алкохол оказват отрицателно въздействие върху координацията, така че човек може да се клатушка при ходене.

Но ако не сте пили алкохол, а координацията ви въпреки това е нарушена или сте имали внезапен световъртеж, тогава не чакайте, докато симптомът отмине, а се обадете на линейка.

5) Проблеми с паметта/забравяне

Разбира се, всеки човек се сблъсква с невинните форми на забравянето, особено когато се мъчим да се сетим за някоя дума, която сякаш е на върха на езика ни, но упорито ни убягва.

В такъв момент внимателно анализирайте ситуацията и помислете за това, дали не сте започнали да забравяте много повече думи, отколкото преди, при това изведнъж? Ако отговорът е да, незабавно се свържете с лекар.

6) Главоболие

Главоболие

Според статистиката, 60% от населението на нашата планета се сблъсква с редовно главоболие, а всеки трети човек страда от мигрена.

Мигрената понякога може да прилича на симптомите на инсулт и често двете се бъркат, но ако преди не сте имали такива болки или те са придружени от някои от изброените по-горе симптоми, не се колебайте да отидете на лекар.

Запомнете тези симптоми, защото може да са решаващи в ситуация, когато всяка секунда е ценна! Погрижете се за здравето си!

Източник: Ko4

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook