Последни новини
Home / Здраве / Ако пиеш вода от една и съща бутилка всеки ден, прочети това! Може да ти се случи нещо лошо!

Ако пиеш вода от една и съща бутилка всеки ден, прочети това! Може да ти се случи нещо лошо!

Да пием вода от една и съща бутилка, като я пълним постоянно, е по-нехигиенично от това да оближем кучешка играчка, съобщи вестник „Дейли мирър“, цитиран от БТА.

Това установи екип на сайта „Тредмил ревю“, като изпрати за лабораторен анализ капачките на 12 бутилки за вода за многократна употреба, използвани от спортистите.

Резултатите показаха, че в шишетата може да живеят огромно количество бактерии – „повече от 300 хиляди единици, образуващи колонии, на квадратен сантиметър“. На езика на лаик това означава, че пиенето от бутилка за многократна употреба може да бъде много по-лошо от облизването на кучешката играчката.

В бутилките с изтегляща се капачка има 162 хиляди бактериални единици, образуващи колонии, а в завинтващите се – 160 хиляди.

Най-чистият вариант е спортно шише със сламка, което приютява едва 25 единици, образуващи колонии. Това са само 2 единици по-малко от бактерии, отколкото има по седалката на домашната тоалетна.

Експертите препоръчват да си купим манерка от неръждаема стомана, да не я оставяме частично пълна за дълго време и да я слагаме в миялната машина възможно най-често.

Източник: Дунавмост

Коментирай чрез Фейсбук

loading...

Ако пиеш вода от една и съща бутилка всеки ден, прочети това! Може да ти се случи нещо лошо!
Оценете публикацията

About Даниел Маринов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!