img

Италия плаща 700 евро месечно на всеки нов заселник в тези провинции

/
/
/
837 Views

Италия с нов план за повишаване на прираста на населението, плаща помощи, за да се живее в селата в южните й провинции, научи ТРГ.

Италия има нов план за заселване на южните си провинции. Властите са отпуснали над 10 000 евро допълнителна месечна помощ на всички селища с население под 2000 души. Тук всеки е добре дошъл да остане, за да работи и да живее в района. При това новодомците ще получават по 700 евро на месец от държавата, за това, че живеят тук.

Но естествено има и уловка. Важно е всеки, който се засели там, да започне да развива някаква дейност – бизнес, строителство, земеделие, или животновъдство. Важно е обаче да работи и да помага за развитие на икономиката в региона.

Идеята е на властите от провинция Молизе в Южна Италия. Те канят всички желаещи да се заселят там, но трябва да спазят две условия. Новодомците задължително трябва да изберат място с население под 2000 души. И освен това да развиват трудова дейност.

„Ако предложим само парична помощ, това би изглеждало като милосърдие. А така ние инвестираме в самите хора и тяхното бъдеще. Могат да открият различни неща – магазини, ресторанти, казина, винарни… всичко. Това е начинът да събудим живот в нашите места и да увеличим населението, заяви Донато Тома, един от първенците в региона.

Той допълни, че всеки град с по-малко от 2000 души жители, ще получи по 10 000 евро на месец за развитие на културни дейности.

„Тук не става въпрос за временно увеличаване на населението. На хората им е нужна инфраструктура и причина да останат. Иначе всичко ще бъде напразно и след няколко години пак ще се върнем в началото“, казва Тома.

Молизе има над 305 хиляди души, но всяка година емигрират хиляди. Високата смъртност също си казва думата – за последните две години населението е намаляло с над 5000 души. А властите се надяват така да успеят да съживят нещата.

razkritia.com

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook