img

В това градче дават по 30 бона на всеки, който се засели там

/
/
/
448 Views

Обезлюдени малки градове и селца и пустеещи земи. Това не е характерна гледка само у нас. В Италия от доста време властите на места се опитват да привлекат почитатели на уединения живот, които ценят италианската култура, история и провинция.

Поредният град, който излезе с програма за привличане на нови жители, е живописният Презиче. Той се намира в слънчевия регион Пулия и е последният, който влезе в играта с изкусителен паричен бонус, пише CNN, цитирани от „Profit“.

Местните власти предлагат да ви платят до 30 000 евро, за да купите празна къща и да заживеете в Презиче. Тъй като имотите в района се предлагат на цени около 25 000 евро, няма да е проблем да откриете нещо според бюджета.

Подобно на други евтини имоти за продажба в цяла Италия, не очаквайте луксозни имения. Първоначалните собственици отдавна са изоставили домовете си.

Докато разглеждате снимки на Презиче и го проучвате в Гугъл картите, ще се уверите, че градът е пленителен. Местоположението му е невероятно – заобиколено от природата на Саленто и съвсем близо до плажовете и тюркоазено чистите води на Санта Мария ди Леука.

Италия ще ви плати, за да заживеете в СардинияСардиния е вторият по големина остров в Средиземно море и отдавна е считан за природно бижу с богата културна история

Властите в Презиче се надяват паричният стимул да вдъхне нов живот на обезлюдяващия се град, където новородените са все по-малко от година на година.

„Ние ще предложим до 30 000 евро на хора, които искат да се преместят тук и да купят едно от тези изоставени жилища“, казва местният съветник Алфредо Палезе.

Общото финансиране ще бъде разделено на две: за закупуване на стара къща и за ремонт, ако е необходимо, допълва той.

Днес Презиче е нарича още „градът на зеленото злато“ на Пулия заради буйните маслинови горички, от които се произвежда първокласен екстра върджин зехтин. Преди много години много от местните жители са имали навика да живеят под земята. Те са изкопавали пещери в скалистия терен.

Под главните площади и разкошните барокови дворци се намира мрежа от 23 тайни стаи и мелници за маслини, в които фермерите, известни като trappettari, са прекарвали месеци по време на сезона на прибиране на реколтата, за да пресоват маслини в каменни мелници, задвижвани от магарета.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook