img

Проф. Георги Рачев: Зимата няма да е страшна, минус 10-15 градуса са възможни, но за кратко

/
/
/
263 Views

Кога ще падне първият сняг, ще посрещнем ли Коледа с бяла покривка, чака ли ни тежка зима и кога ще започне ски сезонът – на всички тези въпроси отговори за „Ретро“ климатологът проф. Георги Рачев.

Според него апокалиптичните прогнози за страшна зима няма да се сбъднат и тя ще бъде поне с градус по-топла от нормалното.

– Проф. Рачев, станахме свидетели на над 20-градусови температури през ноември. На какво се дължи тази аномалия?

– Това не е аномалия. И друг път е имало такива топли дни през ноември. Веднага ще запитам уважаемите читатели какво са правили на 5 ноември миналата година. Не преди сто години, не по време на турското робство или когато се е създавала първата българска държава. А 5 ноември 2021 г. –най-високата температура, измервана в България! Беше 32 градуса и 4 десети във Велико Търново. Беше много топло, хубаво време, само че с повече валежи. Така че това не е аномалия. Аномалия е по-скоро фактът, че и октомври беше по-топъл, и ноември в момента се движи с 3 до 5 градуса над нормата. И то става дума за цяла България. А 3-5 градуса за средномесечна температура над нормата е нещо съществено и значимо.

През втората половина на ноември се очаква температурите да се приближат към месечната норма, която обикновено е между 6 и 10 градуса. Но ще остане въпреки всичко малко по-топло. Ние приключваме с есента, ноември е последният есенен месец и на 1 декември влизаме в климатичната зима. А на 21 декември – в астрономическата. Декември също се очертава и по европейския глобален модел, и по американския да бъде за Балканите и специално за България с около градус, дори градус и половина по-висока температура от нормалната. Което не значи, че няма да има сняг, няма да стържем лед от прозорците на колите, да бъде студено.

От онзи ден, четвъртък, настъпи един обрат във времето за 5 дни и той няма да е свързан чак толкова с понижаване на температурата, колкото с по-голяма динамика на атмосферните процеси, повече вятър, повече валежи. В неделя и понеделник ще вали доста и големите метеорологични модели дават значително „влошаване“ на времето – влошаване в кавички, защото лошо време няма. Ще бъде по-хладно, по-дъждовно и с повече вятър.

– Няма нищо по-хубаво от лошото време ли?

– До известна степен е така. Първо в планините може и да натрупа снежна покривка, но тя въобще няма да е достатъчна за ски спорт. Над 1000 метра може да превали особено в неделя мокър сняг, както се случи миналата неделя. Този сняг си отиде вече, няма го. Защото на височина ще бъде топло. Може би до следващия четвъртък три средиземноморски циклона ще минат през България и ще донесат поне половината от месечната норма на валежите за България. А на някои места нищо чудно да бъде изпълнена тази месечна норма. Тези валежи са крещящо необходими за селското ни стопанство. Агробизнесът ги чака като лелеяна мечта. От месец и половина на много места не е валяло, а е и хубаво да бъдат попълнени запасите от вода в язовирите, макар че смело мога да потвърдя данните, които се получават от Министерството на околната среда и водите, че питейните язовири са в много добро състояние и вода ще има.

Което пък не пречи – повдигам тук един деликатен въпрос, който е на повече от 50 години, някъде от половин милион до 700 хиляди български граждани да живеят още на временен или на постоянен режим на водоснабдяване. Което е абсолютно пълно безумие, безхаберие, кретенизъм, ако искате го наречете. Става дума за човешко право, утвърдено от ООН – правото на канализация и водоснабдяване. В Омуртаг, ако не се лъжа, е бедствено положение и вече може би второ или трето поколение ще започне по този начин с недостиг на вода. Представете си как се гледат деца, как се спазва елементарна хигиена, като нямаш течаща вода. И това не става заради някаква временна авария, става дума за 30-40 и повече години.

– Проф. Рачев, кога ще падне първият сняг?

– Ако някой знаеше как точно ще се развие времето, този човек само за един месец щеше да стане най-богатият на Земята. Няма такъв човек, мога смело да ви кажа. Може да предполагаме кога ще дойде първият сняг. И веднага ви казвам, че първият сняг падна още през октомври, само че в планината. В неделя сняг падна в Смолян, в Пампорово. Навсякъде с надморска височина над 1500 метра имаше трайна снежна покривка, която се стопи. Има много голяма вероятност в неделя и понеделник да падне първият сняг, и то в Североизточна България. Това обаче е вероятност. И тя може да се случи само при едно щастливо съчетание на синоптичната ситуация. Засега е много малка вероятността това да се случи, напротив, повечето модели дават обилни дъждове, но не и снеговалежи. Съществува много малка вероятност студът, който трябва да остане в Румъния и още по на север, да влезе в Североизточна България.

– А какво показват дългосрочните прогнози – ще имаме ли снежна Коледа?

– Въпрос, на който отговарям вече 15 години. И все казвам – стискам палци децата да се возят на шейни, да правят снежни топки и човеци. Само със стискането на палци останах. Имахме една-две снежни Коледи, и то не бяха снежни, по-скоро кални. Снегът в ниското, където е 90 процента от населението на България, надморска височина до 500-550 метра, все повече и повече бяга. С всяка изминала година снеговалежите стават по-малко, а снежната покривка по-тънка. Случва се един-два пъти да натрупа десетина, петнайсет сантиметра и след това да се стопи. Дори си говорихме с колеги, че в Югоизточна България има дечица, които не са виждали сняг. Сняг, ама да падне в двора, вкъщи, пред входа, иначе с мама и татко на планината са виждали. От три-четири години това е доста рядко срещано явление. Но сняг ще има – обикновено в края на ноември и първата половина на декември са първите сериозни снеговалежи.

И това ме провокира да направя прогноза за зимата, защото всички питат непрекъснато – идва ли страшната зима?

– Да, всички ни плашат с тежката зима – такава ли ще е тя?

– Не знам какво се разбира под страшна. Напротив, аз ви казвам, защото имам уважението на всички потребители, на всички българи, зимата няма да е страшна! Зимата се очертава по дългосрочните прогнози на сериозните големи модели да е с 1 градус по-топла от нормалната. Което не значи, че вътре в зимата няма да има лед, студ, минусови температури, снеговалежи. Но тези периоди със студено, снежно, ледено време ще бъдат по-рядко и ще продължат сравнително по-кратко време.

Очертават се нормални валежи, като изключим февруари, за който прогнозата е може би за 15-20 процента по-малко валежи от нормалното. Говорим за ниската част на България. Иначе в планината ще трупа сняг, сезонът е удължен, ски се карат до края на март месец. Сезонът малко се отмести, почва по-късно, около и след 8 декември, и продължава твърдо до края на март.

– А какви ще са най-ниските температури?

– Само Всевишният знае това. Такова нещо може да се прогнозира най-рано седмица, преди да се случи. Всеки разбирач ще ви каже, че ще стане минус 15, минус 20 градуса, което не е невъзможно, и пак ще стиска палци да се случи някой ден през зимата. А това вече става все по-рядко. Ние досега нямаме отрицателни сутрешни температури с изключение на няколко случая, и то в градчета като Брезник, Трън, Дупница, Кюстендил, които са съвсем в дъното, котловинен релеф, и където изстиването е най-силно. Топло е и засега нещата вървят към едно по-топло време не само през отделните месеци, но и годишно. Нищо чудно да има и температури минус 10, минус 12 градуса в населените места, но това ще продължи за сравнително кратко време. Зимата ще бъде благоприятна не само за Балканите, но и за цяла Европа, като се предвижда да е по-топла.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook