img

Как да разберем, че накладките са износени?

/
/
/
347 Views

Изправността на спирачната система е от ключово значение при правилното управление на автомобила. В нейната основа предимно стоят дисковете и спирачните накладки. Когато феродовото покритие започне да се износва постепенно се увеличава времето за спиране. Какви са симптомите при пълното им износване и как да ги свалите за смяна с нови, споделят от онлайн магазин TopCar.

Странични шумове при натискане на спирачка

Спирачните накладки са притискащите дисковете елементи. Чрез високото триене и отделяне на топлина отнемат инерцията на движещия се автомобил. Задействат се при натискане на педала за спирачките. Благодарение на покритието им от феродо, триенето се увеличава, а спирачният път намалява. С времето, при износване, то изтънява. Ако продължите да карате ще се стигне до критично износване и до “оголване” на металните елементи. При натискане на педала ще стържат в дисковете, ще се появи шум и скърцане, а с това и проблеми със спирането.

На всеки диск са по две спирачни накладки – в предната и задната му част. При нужда от спиране, водачът натиска педала на спирачката и ги задейства. При работата им се приближават един към друг, до точка на силно пристягане на диска и частичното забавяне или пълно спиране на автомобила. Времето за триене се определя от продължителността на натиснатия педал. Когато той бъде отпуснат се освобождава и движението на колелата.

Времето за смяна на спирачните накладки зависи от интензивността, с която водачът използва спирачките. При агресивно каране, то намалява два пъти. При нормално градско шофиране, подмяната се извършва на около 30-35 хил. километра и повече. От онлайн магазин TopCar обръщат внимание на нуждата от периодична визуална проверка на състоянието.

Как да свалим накладките

Свалянето се извършва самостоятелно или в специализиран сервиз. Процесът не е сложен, но ако липсват нужните знания и опит се препоръчва посещението в сервиз. Свалянето протича в следната последователност:

  • колата се поставя на равна повърхност и се добавят клинове, блокиращи колелата на превозното средство. Автомобилът се повдига с крик;
  • развива се капачката на резервоара за течността, за да се изпусне налягането в системата;
  • развийте защитния капак, а при наличие на фиксиращи скоби ги махнете. Ако е предвиден сензор за износването, изключете го;
  • с дебела права отвертка отстранете износените спирачни накладки;
  • почистете добре местата около тях и монтирайте в обратния ред новите авточасти.

От TopCar съветват да не позволявате попадане на масло върху новомонтираните компоненти, което ще влоши възможностите за спиране.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook