img

Хампарцумян: Тези, които се осигуряват на минималната, но взимат и пари в плик, не са бедни

/
/
/
441 Views

Грешната енергийна политика на Европа със супер ускорената Зелена сделка всъщност е фундаментът на инфлационните процеси.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ финансистът Левон Хампарцумян.

За октомври Националният статистически институт (НСИ) за пръви път от няколко месеца отчете забавяне на инфлацията.

Според него е рано да се каже, че е отминал пикът на инфлацията, а трябва да се изчака да отмине зимата. Пълненето на газовите хранилища догодина пак може да създаде някакъв пик в цените на енергията, предупреди Хампарцумян.

И според бившия социален министър Христина Христова все още е рано да се каже дали ни очаква траен спад на инфлацията. Тя цитира последните данни на агенция „Фич“ според които през първата половина на следващата година инфлацията ще е двуцифрено число.

По думите ѝ от повишаването на цените най-много е пострадала малката потребителска кошница с основните продукти и услуги за живот и в този смисъл най-много са пострадали хората с нисък социален статус.

„Инфлацията за това е инфлация. Тя се дължи на това, че от едната страна има пари, а от другата няма достатъчно стоки и услуги, които тези пари не може да купят. Централните банки се борят с инфлацията като повишават лихвените проценти, за да може част от парите, които са извадени на пазара и се борят с икономическите последици, да се приберат обратно“, обясни Хампарцумян.

„Не може така да хвърляме твърдения, че 40% от българите са бедни. Излезте на улицата и вижте, че няма толкова бедни българи“, допълни той относно статистиката на Евростат, че голяма част от българите живеят в бедност.

„Тези, които се осигуряват на минимална заплата и взимат заплатата си в плик, попадат в тези процентите на бедност, но живеят по-добре.“

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook