img

Знаковото дело срещу Алексей Петров – Цветан Василев, Златко Баретата, Сашо Диков, двойна смърт в един ден на свидетели, атентат, „Наглите“, „Килърите“! (ОБЗОР/ВИДЕО)

/
/
/
241 Views
loading...

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров бе оправдан на първа инстанция по знаковото дело „Октопод“. С това приключва едно от култовите дела от по-новата история на България, помело след себе си редица фигури както от съдебната система, така и от политиката.

През годините бившата барета се сдоби с прякора „Трактора“ и бе обвиняван в почти всичко – от участие в организирана престъпна група, проституция, поръчкови убийства до отвличания. Свързван бе както с „Наглите“, така и с „Килърите“.

Бе подозиран включително и за атентата срещу Златомир Иванов – Баретата през януари 2013 година, който директно го обвини като поръчител.

На 10 февруари барети и много полиция нахлуват в дома на Алексей Петров и правят показен арест. Още същия ден МВР разпространява кадри от задържането на бившата барета. Арестът на Алексей Петров се случва в рамките на операция „Октопод“, която МВР и ГДБОП започват същата нощ и извършват масирани проверки по софийски нощни клубове.

На бял свят излизат и други имена, известни от криминалните хроники – това на Митко Полицая, сочен за бос на стриптийз баровете в столицата и на Антон Петров – Хамстера.

В списъка на обвинението са още Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов – Туцо, както и съдействалият им еднократно прокурор Цеко Йорданов.

През годините около Алексей Петров, който дава скандални изявления, изплуват и други имена и то на известни журналисти като Николай Бареков, Сашо Диков или Соня Колтуклиева. Бареков твърди, че Петров е поръчал убийството му. От своя страна бившата барета разкрива, че е обсъждал подкупи със Сашо Диков и Колтуклиева.

Едва през март, 2017 година Петров намеква, че зад цялата акция тогава стоят много пари, платени от „банкера в изгнание“ – Цветан Василев и твърди, че по онова време през 2010 година е била задействана цялата машина от прокурори и магистрати, които да „изфабрикуват обвинения“.

Делото „Октопод“ е известно и с най-многото фалт стартове в историята на съдебната ни система. От повдигането на обвиненията то е отлагано множество пъти под различен претекст.

На 25 януари 2012 Алексей Петров прогнозира: „Това дело ще нанесе удар по репутацията на България!“

След отстраняването на скандално известната съдия Румяна Ченалова, делото мина от градския в Специализирания съд. Едно от обвиненията срещу Петров отпадна по давност, а през ноември 2015 г. в един и същи ден починаха двама от основните свидетели по делото – Георги Цветанов при катастрофа, а Пламен Устинов заради саморазправа.

Един от големите скандали покрай Алексей Петров се разразява през 2015 година. Тогава е направен опит за покушение с гранатомет срещу него. По-късно подсъдим за това става украинецът Роман Логвиненко.

Самият Петров си спомня пред съда: „Усетих два удара.” Нападението станало рано сутринта, когато той отивал към Съюза за стопанска инициатива.

Друг един опит за покушение срещу Алексей Петров става по-рано, докато той е още в ареста. Тогава негови адвокати твърдят, че е правен опит за отровителство.

Покрай делото си Алексей Петров напада и следователя Бойко Найденов, намеквайки, че е бил обвързан с престъпни структури, отговорни за вълната от отвличания през 2009 година.

„Седя зад думите си. Започвам да си мисля кои са „Наглите“ – тези в затвора или ръководителите на разследването. Имам доказателства, че той се е записал с цел доказателство, което значи, че той не е бил зад бюрото. В никакъв случай не правя ответен удар, отмъщение или контраатака. Като се разследват предишни отвличания, той оневинява противозаконно Валентин Михайлов, че е представил цялостната информация на разследващите. Михайлов заявява: „Да, аз съм участвал и при дърпане на хора и при взимане на откуп“. Ама трябва да кажеш с кого си участвал и на кого си дал подкуп. Бойко Найденов всъщност не търси извършителите, а търси да припише някому престъпление, което не му харесва“, твърди бившата барета и още:

„Аз трябваше да ида в ареста, не защото съм извършил нещо, а защото съм неудобен. Приписват се престъпления на друг. Хората, участвали в разследването, имат интерес да се прикрият парите.“

Кой е Алексей Петров?

Кариерата му тръгва през 90-те години, когато заедно със Златомир Иванов – Баретата е в специализирания отряд на СОБТ, ръководен по онова време от Филко Славов, който почина тази година след дълга борба с рака. Не е тайна, че двамата запазват приятелските си отношения през годините, а самият Петров е смятан за една от знаковите фигури сред бившите барети.

През 2009 г. Петров бе обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.
Алексей Петров е съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан“ и „Спартак“. До 2000 г. е член на борда им, както и на „Средец М“, а по-късно и на „Левски Спартак“. Бил е член на Надзорния съвет на НОИ и експерт към Съюза за стопанска инициатива на гражданите. На 7 юли 2011 г. е издигната кандидатурата на Петров за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет „Единение и екипност“.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!