img

Живеят до 120 години, раждат на 65 – каква е тайната на племето „Хунзи“?

/
/
/
3574 Views

Преди 30-ина години пред изумените погледи на служителите от емиграционната служба на летището Хийтроу в Лондон, достолепен възрастен мъж, облечен в народна носия на племето Бурушо (известно още и като Хунзи), представя паспорт, удостоверяващ, че е на 160 години!

Вероятно, това е най-възрастният официално регистриран човек на планетата.

Мъжът е от племето хунзи, което обитава обширни долини в подножието на величествената Хималайска планинска верига в Северен Пакистан, на която се виждат кръстосали по турски нозете си красиви млади жени, изглеждащи истински щастливи; животът им не е усложнен от каквито и да са цивилизационни ограничения и условности, проблемите им практически отсъстват.
Племето Бурушо - хора, които живеят между 100 и 120 години (Снимки)Хунзите се различават от съседите си, бидейки по-високи и с по-светла кожа от околните, но не са толкова сходни с алпийският европейски тип като нуристанците и калашите. Според изследванията на ДНК групи от племето по мъжка линия родословието им показва генетична връзка с афганистанците. Те носят и източноазиатски генетичен фонд, което доказва, че поне част от предците им произхождат североизточно от Хималаите от земите на днешен Китай.

Племето наброява около 90 000 души, а средната им възрастова продължителност се доближава към 100 години. Повечето доживяват и до 120 години, а жените раждат и на 65 години! Как да се обяснят тези потресаващи въображението факти? Отговор на този въпрос се опитва да даде Р. Бирчер в книгата си „Хунзите – хората, които не познават болестите“. А защо не ги познават?

Несъмнено този феномен е бил изграждан през столетията, за да се превърне, в крайна сметка, в изключително мощен генетически фактор, чиято устойчивост е била гарантирана от неотклонно провеждания здравословен начин на живот на хората от племето.

В какво се състои той?

Само две хранения – сутрин и на обед – вечерята се пропуска… Вегетарианска храна, състояща се от: много плодове и зеленчуци, бобови растения, сушени кайсии, различни зърнени храни, както и овче сирене, мляко и яйца. Племето Бурушо - хора, които живеят между 100 и 120 години (Снимки)

Именно, консумацията на голямо количество кайсии осигурява, вероятно, защита на организма на хунтите от туморни образувания, тъй като кайсиевите ядки са богати на витамин B 17, който е с антиканцерогенен ефект.

Освен това, когато пресни плодове липсват, хунзите не ядат нищо в продължение на 2 месеца, а само пият сок от кайсии. Въздухът който поемат в подножието на Хималаите е кристално чист; те поддържат перфектна хигиена като се къпят винаги със студена вода, дори при минусови температури.

Племето Бурушо - хора, които живеят между 100 и 120 години (Снимки)

Занимават се изключително със земеделска и животновъдна дейност, но агнешко и пилешко ядат 2 пъти на годината. Алкохолът, изкуствените напитки и всякакви наркотици (включително цигарите) са им непознати. Работят неуморно по полето и се придвижват много пеша, изминавайки дневно от 15 до 20 км. И много, много се смеят, техният позитивизъм изглежда безграничен!

Да свалим шапка на тези дълголетници!

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook