img

Живата елха за Коледа ще направи дома ви неузнаваем

/
/
/
986 Views

Живи елхи в контейнер – ето това се казва чудесна алтернатива на отрязаната елха или нейните изкуствени аналози, масово предлагани по пазари и магазини в навечерието на Нова година. Ако изберете някое от живите дръвчета в контейнер, няма да сбъркате!

Прекрасните живи елхи са невероятен подарък за семейството и приятелите. Те ще ви радват с уникален иглолистен аромат и ще добавят изключително много красота във вашия интериор. При подходящи грижи растението няма да умре и ще ви радва дълги години.

Необходимо е само след края на празниците да се премести в студено помещение, а през следващата година може да се използва повторно.

Грижа за живи елхи в контейнер

Какво дръвче да изберем? Сребристият смърч е една чудесна алтернатива. Той е от най-надеждните видове в много отношения, които ще отглеждате лесно.

Може да изберете някой по-малък, компактен сребрист смърч, с равномерна конична форма на короната, къси, плътно подредени клонки и иглички в разкошен светъл нюанс, които на всичко отгоре са и много ароматни. Такъв смърч е лесен за преместване и ако решите да го отглеждате в контейнер, няма да срещнете никакви затруднения.

Но, ако изберете за коледна украса жива елха в контейнер, с намерението да отглеждате вашата красавица още дълги години, трябва да спазвате някои правила за грижа. Нека видим кои са те.

Първо, най-добре е да закупите живи елхи, които са отгледани в нашите условия. Намерете някой надежден онлайн магазин за сребрист смърч, където ще получите точно това, което желаете.

Когато растението пристигне във вашия дом, препоръчително е постепенно да се извърши аклиматизация (привикване) към новите условия. Например, ако купим жива елха малко преди Коледа, отглеждана при температура -5-10 ° C, преди да я внесем в топлата стая, трябва да я оставим за 1-2 дни в хладно неотопляемо помещение (веранда, гараж, тераса и т.н.) на -1 + 10 ° C и едва след това да я поставим в хола и да я украсим.

Живите елхи също така обичат влажен въздух, така че не бива да оставяте растението близо до отоплителни уреди. Ако дръвчето е малко, то през нощта може да се остави и на перваза на прозореца отвън.

Ако ще отглеждате елхата в отопляема стая, тя ще се нуждае от почти ежедневно поливане. Дори еднократно изсушаване на субстрата в саксията може да има фатални последици.

Най-добре е дори контейнерът с растението да се постави върху палет и да се полива отдолу, през дренажни отвори. Необходимо е водата да престои в тавичката няколко часа, докато се абсорбира напълно.

Когато празниците свършат, постепенно ще трябва да аклиматизираме смърча до ниски температури: първо да го оставим на веранда, а след това можем да го засадим  в земята на постоянно място, при условие, че почвата не е  замръзнала. Точно затова и обикновено се препоръчва пресаждането да се извърши през март-април, а не насред студена зима.

След засаждането, в продължение на 2-3 седмици, растението трябва да бъде засенчено, ако времето е хубаво, за да се предотврати слънчево изгаряне. Поливането е редовно.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook