img

Жило за километраж и жило за газ – важните автомобилни компоненти

/
/
/
112 Views

За никого няма да е изненада да кажем, че техническият аспект на превозните средства е необятен и изпълнен с множество части, елементи и тънкости, които са известни на професионалистите и на истински запалените по високите скорости.

Всеки шофьор, обаче, следва да е запознат с най-основните части на автомобила и да знае „какво се крие под капака“ – добре информиран, той ще знае на кои индикации от работата на превозното средство да обърне внимание, както и ще има идея за евентуални решения по отстраняването на възникналите проблеми.

Какво представляват жилата при колите?

Жилото, в своята същност, представлява свръзка между два компонента от устройството на колата и служи като посредник, осъществяващ контакта между тях. Жилата за метални оплетки, обгърнати от защитна броня, съставена от гумен шлаух и пластмаса, служеща за ограничаване на механичните и атмосферни влияния.

Какви видове жила познаваме?

Съществуват много и различни видове. Срещат се при автомобилите, автобусите, бусовете, камионите, селскостопанската и строителната техника като трактори, багери, комбайни, кранове, валяци. Условно индустриалните жила се делят на три големи групи – познаваме меки, твърди и гъвкави. Всеки от типовете намира приложение в различни аспекти от работата на автомобила.

Жило за газ, например, наричаме свръзката между педала на газта и дросела на автомобила, който отговаря за допускането на въздух в бензиновия двигател и добавянето на въздух и гориво в дизеловия. Износване или скъсване на жилото за газ води до намалена способност на превозното средство да ускорява оптимално, както и неравномерна работа в оборотите.

Жилото за километраж осъществява връзката между арматурното табло и трансмисията. Чрез него успяваме да следим скоростта, с която се движим. Повреденото жило за километраж пречи на акуратните данни, които се подават към таблото. Така водачът няма вярна информация относно скоростта, с която се движи – това пряко застрашава безопасността и сигурността на всички участници на пътя.

Жилата за седалки спадат към категорията на гъвкавите жила и способстват за настройването на различните позиции на седалките в автомобила. Жилото за парно способства за регулация на температурните режими на работа на климатика или парното в колата.

Както споменахме, съществуват редица видове жила, които отговарят за извършването на много механични функции. Причините, които налагат техните ремонт или смяна, най-често се ограничават до износване, скъсване, разхлабване, разтягане или неправилна настройка. Консултацията със специалист ще ви помогне да отстраните проблема – доверете се на човек с опит, който да диагностицира състоянието на жилото и да го смени с ново, за да не изпитвате проблеми по време на път.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook