img

Жена е мозъкът и спонсорът на БГ бандата, извършила безпрецедентната за цяла Европа измама с криптовалути

/
/
/
723 Views

Жена е заподозряна като мозък на банда, задигнала виртуална валута на стойност 5 млн. лв., съобщава „Телеграф“. Дамата и двамата З съучастници са арестувани в четвъртък при акция на ГДБОП, а спецсъдът е оставил двама от тях за постоянно в ареста. Третият участник е пуснат под гаранция, информираха от МВР.

Преди да започнат да трупат пачки чрез измами, ядрото на групата се занимавало с търговия на виртуални пари, откъдето научили някои тънкости и компютърни познания, специфични за тази дейност. С течение на времето дамата в схемата установила, че една от световноизвестните платформи за обмен и пазаруване на криптовалути има слабост в сигурността.

Жената е заподозряна, че е финансирала големия удар. За целта били създадени фалшиви профили на потребители, регистрирани в платформата за криптовалути. Чрез специален софтуер те започнали да генерират виртуални пари, сред които и популярните биткойни. Всеки от профилите генерирал малки суми, поради се регистрирали десетки акаунти. В края на юни до разследващите стигнала информация и започнали да  наблюдават групата.

Според първоначалните данни в бандата участвали и няколко мулета, чиято роля била да изтеглят вече откраднатите от обменното бюро за криптовалути пари. От МВР и про,куратурата съобщиха, че делото няма аналог както в България, така и в Европа. Оказало се, че един от арестуваните членове си купил чисто нова „Тойота“ хибрид, която платил кеш без да има данни преди това да е работил нещо. Смятаната за организаторка не е пръскала пари за скъпи коли, а се движела основно с таксита.

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook