img

Започна се! Скъпотията на горивата изкарва хората на улицата, бунтът тръгва от Велико Търново

/
/
/
244 Views
loading...

На хората им писна да плащат във Велико Търново най-скъпите горива и излизат на протест. Възмутените шофьори от старата столица сформираха инициативен комитет и ще изразят възмущението си на митинг, който е насрочен в петък от 17 часа на паркинга пред „Практикер“. Неговият председател адвокат Пламен Копанов е входирал специални писма покани до кмета Даниел Панов и председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов да подкрепят хората, тъй като и самата община е ощетена от фрапиращите цени на дизела и бензина в болярския град, пише в. „Борба“. Сформирана е и специална група във Фейсбук, която набира все повече последователи, които публикуват касовите си бележки и изразяват възмущението си. Над 8 хил. досега са откликнали, че ще присъстват или имат интерес към електронната покана за събитието.

Между собствениците на бензиностанциите във Велико Търново има картел и затова цените на горивата са най-високи в цяла България, убедени са водачите от болярския град и като доказателство за това показват фактури на едни и същи бензиностанции от съседна Горна Оряховица, Дряново, Габрово, Севлиево и сравняват със стойностите в областния център. „Едни и същи вериги продават с разлика от 20-30 стотинки на обектите си, разположени само на 5 – 6 километра един от друг. Срамота е да ходим да пълним резервоари в Горна Оряховица, защото там са с едни цени, а в нашия град – на други. Ако това не е картел – здраве“, коментира адвокат Копанов. Друг възмутен участник в протеста пък изчислява, че с подобна разлика в цените търговците печелят по 15-20 лв. от всеки пълен резервоар за сметка на принудените да зареждат скъпи горива шофьори. Темата е една от най-коментираните през последните месеци в града, а „Борба“ на няколко пъти показа с документи и конкретните факти за поредния ценови шок.

Започна се! Скъпотията на горивата изкарва хората на улицата, бунтът тръгва от Велико Търново

В Горна Оряховица, Габрово, Дряново и Севлиево, нафтата и бензина са между 20 И 30 стотинки по-евтини от тези, предлагани във Велико Търново. Фрапиращата разлика е даже при обектите на едни и същи вериги. Наша проверка показа, че де факто всички бензиностанции имат автономия за определяне на цени по региони и от управителите им зависи на колко продават.

Съглашателството на тези в старата столица е очевидно, категорични са водачи. Наша проверка показа, че например вчера литър дизел в Севлиево струваше 2,25-2,26 лв., докато в старата столица цената му надхвърля 2,55 лв. Митингуващите се надяват изразеното от тях недоволство да накара ръководствата на веригите да уеднаквят цените си и да контролират обектите си в старата столица заради картела.

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!