img

Зам.-главният прокурор Иван Гешев с последни подробности за телефонната афера на Банев и с кого си е писал олигархът от ареста

/
/
/
529 Views

„Смятаме, че резулат от тези експертизи имат отношение за хода на досъдебното производство, защото съдържа информация, която е в интерес на обвинението. Отделно комуникацията най-общо потвърждава становището на наблюдаващите прокурори, че има опасност да се укрият и да извършат друго престъпление.“ Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев за намерения телефон на Николай Банев в ареста в кутия от натурален сок.

„Комуникира се с неофициални представители на руската държава, а с руски граждани, най-вероятно лобисти с които са водени различни разговори, но най-общото е в замяна на образуване и ръководене на евразийска народна партия в България, която да защитава определени интереси не на българската държава да се лобира пред руската държава за политически убежище на жена му, децата. Има дори комуникация с децата, които не са щастливи от този факт и казват, че искат да живеят във Франция. Има комуникация където се казва, че трябва да започне хибридна война срещу прокуратурата и държавата, но интересното е, че това става с един от адвокатите му Ботев с който се говори как трябва да се ангажират определени медии за натиск в посока, че тези хора са репресирани и трябва да се ангажира конкретен журналист с конкретно посочване на името“, заяви Гешев и допълни, че всичко това показва, че не става въпрос за хора стъпили на земята, защото да си в ареста и да мислиш, че ще станеш министър-председател не кореспондира със здравата логика.

Как телефонът е попаднал при Банев, Гешев заяви, че има индикации в разговорите как се е случило това, възложена е проверка и всички събрани данни ще бъдат предоставени на Министерство на провосъдието. Гешев допълни, че когато има голям финансов интерес се прави всичко възможно. „Има индикации, че е станало със съдействието със служител на министерството на правосъдието, но всичко това трябва да се провери. Разговорите ще бъдат предоставени на министерството за да се види как се избират определена килия, която да се освободи, с определено изложение, определени храни да му се донесат“, каза Гешев.

За парите в Швейцария и твърденията на Банев, че не можел да изпере тези суми за които се говори, Гешев заяви, че по делото има доказателства за крупни суми над 500 милиона евро в определени сметки, които са били в сметки на Банев в швейцарски банки.

На въпрос дали след като Баневи са в ареста има повече свидетели и хора, които да говорят, Гешев заяви, че не е тайна, че има какво да се желае от правоохранителните органи при защитата на свидетелите, като спецпрокуратурата прави всичко възможно за защитата на тези, които съдействат за изясняване на обективната истина. До момента по делото на Баневи няма такива, но е възможно и да има в някакъв етап.

Иван Гешев допълни още, че има политико-медийна подкрепа, която е странна защото именно тези, които ги подкрепят искат румънски модел и когато започва да се случва не им е удобно. Когато има борба с корупцията не им изнася, защото е срещу техните хора и дори е забавно на моменти.

Източник: ПИК
Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook