img

Задава се масова безработица! Очаква се безработицата да мине 400 000 души!

/
/
/
491 Views

Категорично ни чака бум на безработицата, защото икономическите мерки на правителството закъсняха твърде много. Това предупреди пред ТРГ експертът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

Тя поясни, че малките фирми не могат да издържат на тази пауза, на която са подложени с извънредното положение, и те мигновено освобождават работници.

Григорова прогнозира, че нивото на безработните най-вероятно ще надмине това от 2008-2009 г., защото кризата сега ще е по-тежка. Тогава хората без работа бяха около 400 000 души.

„Още преди 10 дни настояхме веднага да се приложи социално-икономически пакет! Сега същите пари бюджетът ще ги плаща – но като обезщетение за безработица, вместо да задържи хората на работните им места и след месец-два те отново да започнат работа веднага“, коментира експертът.

В Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който бе обнародван от Държавен вестник, е предвидена социална мярка, която да компенсира хората заради липсата им на доходи. Но за да е ясно как точно ще стане това, трябва да има и постановление на Министерски съвет.

„Ние получихме въпросното постановление, но то няма да покрие нуждите на хората – там са изброени много ограничен обхват икономически дейности, които ще могат да се възползват от тази мярка“, подчерта Ваня Григорова.

Според нея спешно трябва да се приложи следния механизъм, както беше направено в много други европейски държави:

Държавата да покрие 100% от заплатите до 800 лв., 80% от тези до 1500 лв. и 60% – от възнагражденията до 2500 лв.

„Всеки един от нас ще трябва да поеме някаква тежест, но е логично по-голямата част да поемат хората, които имат повече“, обоснова предложението Григорова.

Източник: Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook