img

Задава се голяма драма с паспорти и лични карти до 2021г

/
/
/
985 Views

Вадим документи в кметства и в Съдебната палата, научи ТРГ.

До края на 2019 г. изтича валидността на 500 000 лични карти, през 2020 г. на още 1 600 000, а през 2021 г. н на 1 680 000, научи “Труд” от експерти. Те очакват да стане нова драма с опашки пред паспортните служби, подобна от тази през 2010 г.

Тези близо 3 млн. документи, заедно с още около 1 милион шофьорски книжки в следващите 2 години ще продължат да се издават по сега действащата система. От 2021 г. се очаква да бъде пусната нова система, но тогава те няма да се подменят втори път, защото ще бъдат валидни в следващите 10 години.

МВР отсега предприема мерки, за да избегне струпванията пред паспортните служби.

Гишета за поръчване и получаване на паспорти и лични карти ще бъдат открити в сградата на Софийския районен съд до НДК и в Съдебната палата на бул. “Витоша” в София, научи “Труд”. До края на годината ще заработят след ремонт още 22 гишета на бул. “Мария Луиза”, близо до Лъвов мост. Ще се отварят и приемни в сгради на кметства и други общински служби и други големи градове в страната.

Дава се и възможност в София на всеки желаещ да си поръча документи да не ходи задължително в паспортната служба към кварталното Районно полицейско управление по постоянен адрес, а да направи това в службата към друго РПУ, което например е по-близо до работата му, или ако види, че в момента там няма опашки.

Рискът да се повторят масовите струпвания от 2010 г. е предизвестен. Такива вълни от смени има през всеки 10 години в България, тъй като в периода 1999-2001 г. народът масово бе накаран да си вади личните карти и да си сменя книжките. Повечето от извадените тогава документи бяха с 10-годишна валидност.

Последната обществена поръчка за нова централизирана система, отново е спряна. Първият опит през 2016 г. – по времето на вътрешния министър Румяна Бъчварова, се провали с гръм и трясък, защото тогава МВР обяви цена от 450 млн. без ДДС, при положение, че системата от 2010 г. излезе около 220-230 млн. лв. на данъкоплатците. При министър Валентин Радев последва вторият опит от август 2018 г. на доста по-приемлива цена – 238 млн. лв. без ДДС. Явиха се четири фирми. Две от тях бяха класирани за втория етап, който трябваше да започне във вторник – 16 юли, ако няма обжалване. В понеделник – 15 юли, едната от двете отстранени фирми внесе жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

От МВР казаха за “Труд”, че ще поискат от КЗК разрешение за предварително изпълнение. Освен това и причината за отстраняване на въпросната фирма било съвсем ясно – кандидатите не представили задължително изискваните допуски до класифицирана информация.

драма с паспорти и лични карти до 2021г

Извадете си личната карта сега!

Опашките пред паспортните служби от 2010 г. могат да се повторят. Снимка: Труд

Ако валидността на личната ви карта изтича през 2020 или 2021 г., не чакайте крайния срок. Законът позволява да се извадят документи и преди да е изтекла тяхната валидност, без да е уточнено в какъв период, преди да са изгубили валидност. Така можете да избегнете опашките пред паспортните служби, които могат да се съберат и въпреки превантивните мерки на МВР.

В паспортната служба можете да подадете заявление и за смяна на шофьорската книжка, докато тя все още е валидна. Но ако е изтекла, тогава ще трябва да ходите в областната служба на КАТ и ако сте от София, да чакате няколко часа за гишетата.

По принцип подаването на заявление става бързо, ако не се изискват допълнителни документи – например, при промяна на имена след сключване на брак или със съдебно решение т.н.

При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на личната карта, българските граждани са длъжни до 3 дни да съобщят за това в най-близкото поделение на МВР.

драма с паспорти и лични карти до 2021г

Според условията на обществената поръчка

Строят завод за документи и централен офис до Лъвов мост

Новата сграда със защита срещу външно проникване

Паспортен център ще отвори врати на бул. “Мария Луиза” близо Лъвов мост. Снимка: Цветан Томчев

Обществената поръчка за нова централизирана система за паспортите включва и изграждането на изцяло нова сграда на терен на МВР. Той е определен от няколко години на столичния булевард “Александър Малинов” до Академията на МВР. Там ще се печатат всички видове лични документи, поръчани от която и да е област в страната или от чужбина. През 2016 г. имаше спор дали вътрешното ведомство трябва да строи подобен завод или дворец за паспортите, или като министерството с най-много недвижими имоти, да отдели някоя от своите сгради.

Така или иначе е надделяло мнението да се строи, за да се спазят изискванията за всякакви видове защита на обекта от опити за проникване.

Фирмата, която спечели търга, ще трябва да прави и паспортен център с 22 гишета на бул. “Мария Луиза” близо до Лъвов мост. Целта е да са близо до Централна гара и Автогарата, тъй като в бъдеще няма да има значение в кой град в страната е подадено заявлението. Всички, които пристигат от чужбина или пътуват по работа до столицата, ще могат да правят поръчката там, а след това да си получават документите от паспортните или консулски служби, където живеят.

За да се избегне оскъпяване

В чипа на личната карта няма да слагат електронен идентификатор

В новите лични карти ще има чип, но само с биометрични данни и пръстов отпечатък, без електронен идентификатор.

Първоначалният план на МВР за новите лични карти включваше слагането в тях на чип, какъвто сега имат международните паспорти. Чипът трябваше да се състои от две части. Първата е задължителна и е с биометрични данни и пръстови отпечатъци, а втората е по желание и съдържа електронен идентификатор – уникален номер, който дава достъп по интернет до различни услуги на администрацията.

С поправките на закона от миналата седмица, чипът с биометричните данни остава, а от него отпада частта за електронния идентификатор. Смята се, че по този начин ще се избегне оскъпяване на личните карти и това, че не са обвързвани с друга електронни системи, ще повиши сигурността им и ще позволи по-бързото и по-лесното им издаване.

драма с паспорти и лични карти до 2021г

От 2021 г. новите международни паспорти със срок 10 г.

Срокът на валидност на новите международни паспорти, които ще се издават от 2021 г. е 10 години вместо 5. Изключение ще правят паспортите на децата до 18-годишна възраст, които ще важат 5 г. Това решиха депутатите с промени в Закона за българските лични документи. Законът влиза в сила от 10 октомври 2020 г., но МВР има срок да осигури техническите и организационните условия за издаването на паспорти до 1 януари 2021 г.

Намаляват се сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление. От 90 дни за обикновена услуга срокът се съкращава до 45 дни, а при 60 дни за бърза услуга срокът се предвижда да е 30 дни. Въвежда се възможност български личен документ да бъде получен извън страната лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга.

Издаване на лични карти и паспорти при обикновена услуга ще става до 30 дни, при бърза услуга – до 3 работни дни, а при експресна – до 8 работни часа от приемането на заявлението.

драма с паспорти и лични карти до 2021г

Договорът е удължаван два пъти

Правителството даде 12 млн. лв. за поддръжка

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2019 г. Разходите в размер до 12 000 000 лв. са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.

“Труд” научи, че парите са за чуждестранния консорциум, който поддържа системата за персонализация на българските документи за самоличност. Средствата са предвидени в Централния бюджет, а не в този на МВР и това налага периодично МС да гласува средствата за обезпечаване на договора.

Той бе удължен до есента на 2020 г. годишно по него се плащат 40 млн. лв. Първият договор бе за седем години и бе до 2016 г. Първоначално бе удължен за 2 г., а след това за още две.

Източник: Труд

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!