img

ЗА ПРИМЕР! Българско момче гений взе първият си студентски изпит на 11 години!

/
/
/
2151 Views

Димитър Самаров е едва 11-годишен, а вече е студент в Софтуерния университет „Soft Uni”, видя ТРГ.

Преди два дни петокласникът от Асеновград взе и първия си изпит с блестящ резултат – 250 от 300 възможни точки. Учебното заведение изказа специални поздравления към малкия студент и качи неговото постижение в своята официална страница, където, буквално за една вечер, хиляди лайкове превърнаха Димитър в едно от най-известните млади лица в IT сферата.

„Благодаря на мама и тати, на всички приятели, на госпожа Полина Симова, на онлайн преподавателите ми, че ме подкрепят и пътуват с мен до София и работят много, за да имам тези възможности, техника и кураж”, казва момчето.

Той е роден в Пловдив, но живее в Асеновград. Ученик е в СУ „Св Княз Борис Първи”.

Димитър СамаровОт 7-годишен се занимава с различни извънкласни дейности. Интересът му към компютърните технологии е още от предучилищна възраст. В 1 клас попада в клуб „Компютър” към ЦПЛР ”Васил Левски” – Община Асеновград. Под ръководството на инж. Полина Симова, бързо се отличава със заложбите си, като през учебната 2017 г., едва на 9 години, става най-младият председател на градския клуб по компютри в цялата му история.

11-годишният Димитър Самаров„Миналата година Димитър разбира, че ще бъде проведено безплатно компютърно обучение от единствения у нас Софтуерен университет „Soft Uni”, с цел запознаване на млади кадри с възможностите на съвременното програмиране. „Асеновград попадаше в листата с одобрените градове и така той беше най- малкият записал се участник за това обучение”, разказва пред TrafficNews.bg майката Ралица Самарова.

След края на програмата, която протекла в рамките на два месеца, всеки имал право да се яви на онлайн изпит (който се заплащал) и при резултат над определен бал, да бъде поканен да следва в университета като студент – дистанционно, онлайн обучение. На този изпит Димитър е най-малкият участник – едва на 11 г., който успява не само да премине изпита, но и да получи невероятния за възрастта му бал от 5.59 от възможни 6 единици, преборил хиляди пълнолетни кандидат-студенти от цяла България.

„Беше приет в университета, който е частен, заплащайки необходимите за това такси, без никой да му гарантира, че ще успее да се справи с това предизвикателство – да учи основното си образование наравно със следването в университета”, обяснява Самарова. Така Димитър става най-малкият онлайн студент в историята на учебното заведение.

През януари тази година стартира първият модул.

След повече от 2 месеца обучение, 3 пъти седмично, по 4 часа лекции, провеждани често до късните вечерни часове, на 10 март малкият асеновградчанин се явява на първия си изпит и показва впечатляващия резултат.

Най-младият студент„Явиха се около 1000 студенти, много от тях не покриха абсолютния минимум и бяха скъсани на изпита. Димитър събра неочаквани овации сред преподаватели и състуденти, заради възрастта и постигнатите резултати. Личният му пост за малката му победа, споделен във Фейсбук, беше споделен над 60 пъти от напълно непознати програмисти, преподаватели, групи и форуми из пространството”, горда е майката.

Любопитното е, че Димитър никога не е ползвал професионални услуги, консултации и частни учители за тези свои постижения.

Освен интереса му към компютрите, младежът е танцьор в Клуб по спортни танци „Асеновец”, с ръководител Дойка Апостолова. Тренира от 8-годишна възраст и има завоювани над 25 медала, половината от които златни, в категорията „Изгряващи звезди” – латино и стандартни танци. От началото на тази година, заедно със своята партньорка Мануела Аргирова, вече са сред официално картотекираните двойки в България и имат шанса да се борят за призови места сред професионалистите в сферата.

3 години той е част и от европейското обучение по роботика в СУ „ Княз Борис Първи”, към НУР- Пловдив, ръководен от инж. Чобанов. Владее свободно английски език. Завършва всяка учебна година с пълно отличие и според преподавателите е сред най-успешните и прогресиращи ученици у нас.

Източник: Trafficnews

Коментирай чрез Фейсбук
ЗА ПРИМЕР! Българско момче гений взе първият си студентски изпит на 11 години!
4 (80%) 3 vote[s]

Публикувай коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!