img

За да изгорите 20 процента повече калории, променяйте скоростта на ходене

/
/
/
798 Views

Ходенето е не само ефективна превенция срещу стреса, но и най-често прилаганият метод, спомагащ за изгарянето на мазнините и поддържането на теглото под контрол.

Често хората изразходват по-малко калории, отколкото биха могли, докато ходят. Съществува обаче трик метаболизмът да се ускори с 20 процента по време на 50-минутна разходка.

За да се изгорят възможно най-много калории, трябва да се следи скоростта на ходене. Според проведен експеримент от специалисти в Щатския университет в Охайо, най-добрият резултат може да се постигне, ако постоянно променяте скоростта на движение. Така ще се ускори метаболизмът с 20 процента и ще изгорите повече калории, отколкото ако ходите с равномерно темпо.

„Всъщност рядко поддържаме еднаква скорост, докато ходим. В зависимост от продължителността на разходката, от повърхността, по която вървим, от равномерността на повърхността, скоростта ни се променя. Но идеята е да направите тези промени постоянни, така че вашият метаболизъм да работи с пълна скорост“, казва съавторът на изследването професор Маной Сринивасан.

За да се постигне максимален ефект, експертите съветват промяна на траекторията, ъгъла и покритието на повърхността – например преминаване от чакълест към асфалтов път, както и преминаване на част от пътя с тежест, като тежка раница на гърба. Същевременно ходенето на пръсти в продължение на пет минути допринася за изгарянето на 83% повече калории, както и за укрепването на глезена, гърба, коленете и бедрата.

За да се поддържа телесното тегло, се препоръчва да се изразходват 2500 калории на седмица с физическа активност. Проучвания показват, че хората с наднормено тегло и заседнал начин на живот, отслабват само от факта, че започват да вървят по 5000 крачки на ден. Ако ежедневната ви активност е около 3000 крачки на ден, то когато започнете да ходите два пъти повече, скоро ще постигнете забележимо намаляване на обиколката на талията.

Три хиляди стъпки на ден е индикация за заседнал начин на живот за човек, който ходи по магазини, до спирки на градския транспорт и вкъщи. Смята се, че само половин час разходка на ден е достатъчна, за да получите необходимия минимум (повече от пет хиляди стъпки). Трябва да се предвиди, че е необходимо да преминете тези 30 минути много бързо. Натоварването трябва да е интензивно, тогава ходенето ще даде желания ефект.

Затова както за изгарянето на калории, така и за здравето всяка стъпка е от значение. Хората, които правят по-малко от 5000 крачки на ден, са по-застрашени от сърдечни проблеми, отколкото тези, които ходят повече дневно. Пет хиляди стъпки се равняват на 4 километра ходене с 5 км/ч и 50-минутна разходка с 300 изгорени калории. Бавното ходене е 4,2-4,8 хиляди стъпки на час. Средното темпо: 5,4-6,6 стъпки на час. И бързото – повече от 7,2 хиляди стъпки на час.

За да изчислите дневния прием на калории за отслабване и поддържане на текущото тегло, използвайте калориен калкулатор, а за да мерите стъпките на ходене, потърсете в Google приложение за телефон като „крачкомер“ или „брояч на стъпки“.

 

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

1 Коментари

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook