img

Юрист: Декларациите за пътуване през КПП-тата са незаконни

/
/
/
194 Views

Декларациите, с които пътуваме през КПП-тата в страната, са незаконни, защото те по същество ограничават две от основните ни права – на личен живот и на придвижване, каза известният адвокат и председател на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ Михаил Екимджиев, научи ТРГ.

В настоящата ситуация на извънредно положение никой не е достатъчно подготвен и няма достатъчно време. Изпълнителната власт и Щаба работят под чудовищен натиск и никой не може да очаква от тях юридическо съвършенство. Но си мисля, че при малко повече координация и експертиза резултатът може да бъде по-близък до Конституцията.

Съгласно чл. 57, ал. 3 от Конституцията ограничение може да се извършва само със закон, обяснява юристът. Изниква въпросът дали със Закона за извънредното положение от 13 март и с поправката му от 9 април може да се делегира на министъра на здравеопазването възможност той да замества парламента и със свои заповеди да прави това, което трябва да се направи от парламента. Отговорът – мой, и на конституционния съдия Атанас Семов, а има и четири решения на Конституционния съд, е, че това не може да става по този начин.

Тези декларации са нужни, за да минимизираме щетите от пандемията. Въпреки това тези декларации и заповедите на министъра са противоконституционни. По естеството си те са подзаконови нормативни актове, защото създават повтарящи се задължения – всеки път като излезем трябва да слагаме маска, забранено е да посещаваме паркове и др., т.е. те подлежат на обнародване и обществено обсъждане и мотивиране. Затова има много дефекти на тези заповеди, които ги правят невалидни.

В някои декларации пише, че се носи отговорност по чл. 313 от НК.

Такава не може да бъде реализирана, защото това може да се случи само когато тези декларации са предвидени в закон, указ или постановление на МС.

В случая са предвидени в заповед на министъра. Но може да се ангажира друг тип наказателна отговорност на гражданите и тя е по чл. 355 от НК, защото ако в тази декларация вие впишете невярно, фиктивно основание за правото да напуснете града, фактически без истинско основание, нарушавате въведените епидемиологични мерки и може да ви търсят отговорност, че сте направили опит да излъжете властите, създавайки привидно фиктивно основание.

лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook