img

Язвата на стомаха се буди през март

/
/
/
740 Views

Има заболявания, които макар и хронични, имат своята сезонност.

Такива са стомашно-чревните, каквито са пептидната язва и гастритът. Те могат да кротуват почти цяла година, за да напомнят за себе си с остри кризи в края на зимата и началото на пролетта през март. Кризите се влияят от промяната на времето от студено към затопляне, а в някои случаи и обратно – от топло към захлаждане, както се случва в ранната есен. От сезонните стомашно-чревни заболявания пептидната язва е най-коварна.

Заболяването представлява ерозия на лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода.

Противно на общоприетите схващания, то не се причинява от пикантни храни или стрес, въпреки че след появяването и те му влияят. Основната причина за неговото възникване е дисбалансът между храносмилателните сокове в стомаха и дванадесетопръстника. То се провокира от бактерията хеликобактер пилори, която образува колонии в стомашно-чревния тракт. Продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, към които спада и аспиринът, също могат да направят рана в лигавицата.

Ако лечението на язвата не започне още в самото начало, тя може да провокира остри гастрити, които мъчат с години.

Към заболяването са предразположени хора, чиито родители също са били засегнати от него. Честото пиене и напредването на възрастта също правят човек по-уязвим от пептичната язва. В редки случаи тя е белег за започващ рак на дванадесетопръстника, панкреаса или стомаха. Язвата се лекува с медикаменти, но когато не е хваната навреме, се налага операция.

Интервенцията обаче може да бъде избегната, ако от самото начало на заболяването се спазва стриктна диета, изключваща суровите плодове, зеленчуци, алкохола и кафето.

Суровото козе мляко е изключително полезно за лечение на язва. Водата от сварено зеле два пъти дневно, свареният ориз и лъжичка масло два пъти дневно подпомагат зарастването на раната. Растението амлаки (индийско грозде) и екстрактите или соковете от него, приемани на гладно, също я успокояват.

Ретро

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook