img

Внимание! Никога повече не слагайте телефона си на това място, много опасно е!

/
/
/
1109 Views

В XXI век е невъзможно да си представим живота без мобилен телефон. Почти всеки човек на планетата има по един, а в някои случаи и повече. Всяка година това устройство става по-интелигентно и полезно. Но лекарите предупреждават, че мобилните устройства могат да бъдат опасни за здравето. Все пак не трябва да се отказвате от джаджите, а просто трябва да знаете как да минимизирате риска от негативните последици.

„Повечето съвременни телефони имат негативен ефект върху нервната, ендокринната и сексуалната система „, казва д-р Николай Кононов.

Биологичният ефект от електромагнитното поле се натрупва. В централната нервна система се появяват аномалии и се развиват заболявания. Например рак на кръвта, мозъчни тумори и различни хормонални заболявания.

Електромагнитните вълни са опасни преди всичко за малки деца и бременни жени. Следователно точно те трябва да намалят телефонните разговори колкото е възможно повече.

„Не трябва да се отказвате изобщо от мобилната комуникация. Но трябва да знаете, че 70% от общото електромагнитно натоварване за населението става чрез клетъчните телефони „, казва още д-р Кононов.

Какво да направите, за да сведете до минимум риска от отрицателни последици за здравето?

Лекарите от Националната здравна лига твърдят, че е по-добре да проведете пет разговора, които траят една минута, отколкото един дълъг разговор. Колкото по-кратък е телефонният разговор, толкова по-добре. Експертите също така посочват, че интервалът между обажданията трябва да бъде най-малко 12 минути. Също така препоръчват да се използват слушалки.

Експертите също и напомнят, че нивото на влияние на радиацията намалява с разстоянието от обекта. Дръжте телефона до ухото само когато говорите. Получаването на обаждане е моментът, когато лъчението достигне своя връх. Носете устройството далеч от жизненоважни органи, най-добре в торба, но не в джоба ви.

Освен това сигурно сте чували за номофобия“ – страх да останеш без мобилен телефон. Наименованието идва от английски език – no mobile phone phobia.

Милиони хора по света страдат от „номофобия“. Според експертите това е психическо заболяване като анорексията и посттравматичния стрес, което може да бъде диагностицирано по ред симптоми.

Ето и сигурните признаци, че страдате от номофобия:

1. Чувствате се некомфортно, ако нямате постоянен достъп до телефона си.

2. Проверявате телефона си в леглото щом отворите очи.

3. Задължително взимате телефона си, когато сте в банята.

4. Изпитвате ужас, когато ви падне батерията или забравите телефона си.

5. Постоянно гледате в телефона си дали може да хванете някъде безплатно интернет.

6. Изпитвате постоянна потребност да гледате в екрана за някакви известия или новини.

7. На всеки няколко минути ровите в социалните мрежи просто по навик.

8. Докато спите, държите телефона си под възглавницата или близко до вас.

9. Пишете съобщения или се ровите в социалните мрежи, докато шофирате или правите нещо друго, изискващо внимание.

10. Нямате представа какво да правите, ако телефонът не е в ръцете ви.

Здравето

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook