img

Внимание! Никога повече не слагайте телефона си на това място, много опасно е!

/
/
/
358 Views

В XXI век е невъзможно да си представим живота без мобилен телефон. Почти всеки човек на планетата има по един, а в някои случаи и повече. Всяка година това устройство става по-интелигентно и полезно. Но лекарите предупреждават, че мобилните устройства могат да бъдат опасни за здравето. Все пак не трябва да се отказвате от джаджите, а просто трябва да знаете как да минимизирате риска от негативните последици.

“Повечето съвременни телефони имат негативен ефект върху нервната, ендокринната и сексуалната система “, казва д-р Николай Кононов.

Биологичният ефект от електромагнитното поле се натрупва. В централната нервна система се появяват аномалии и се развиват заболявания. Например рак на кръвта, мозъчни тумори и различни хормонални заболявания.

Електромагнитните вълни са опасни преди всичко за малки деца и бременни жени. Следователно точно те трябва да намалят телефонните разговори колкото е възможно повече.

“Не трябва да се отказвате изобщо от мобилната комуникация. Но трябва да знаете, че 70% от общото електромагнитно натоварване за населението става чрез клетъчните телефони “, казва още д-р Кононов.

Какво да направите, за да сведете до минимум риска от отрицателни последици за здравето?

Лекарите от Националната здравна лига твърдят, че е по-добре да проведете пет разговора, които траят една минута, отколкото един дълъг разговор. Колкото по-кратък е телефонният разговор, толкова по-добре. Експертите също така посочват, че интервалът между обажданията трябва да бъде най-малко 12 минути. Също така препоръчват да се използват слушалки.

Експертите също и напомнят, че нивото на влияние на радиацията намалява с разстоянието от обекта. Дръжте телефона до ухото само когато говорите. Получаването на обаждане е моментът, когато лъчението достигне своя връх. Носете устройството далеч от жизненоважни органи, най-добре в торба, но не в джоба ви.

Освен това сигурно сте чували за номофобия“ – страх да останеш без мобилен телефон. Наименованието идва от английски език – no mobile phone phobia.

Милиони хора по света страдат от „номофобия“. Според експертите това е психическо заболяване като анорексията и посттравматичния стрес, което може да бъде диагностицирано по ред симптоми.

Ето и сигурните признаци, че страдате от номофобия:

1. Чувствате се некомфортно, ако нямате постоянен достъп до телефона си.

2. Проверявате телефона си в леглото щом отворите очи.

3. Задължително взимате телефона си, когато сте в банята.

4. Изпитвате ужас, когато ви падне батерията или забравите телефона си.

5. Постоянно гледате в телефона си дали може да хванете някъде безплатно интернет.

6. Изпитвате постоянна потребност да гледате в екрана за някакви известия или новини.

7. На всеки няколко минути ровите в социалните мрежи просто по навик.

8. Докато спите, държите телефона си под възглавницата или близко до вас.

9. Пишете съобщения или се ровите в социалните мрежи, докато шофирате или правите нещо друго, изискващо внимание.

10. Нямате представа какво да правите, ако телефонът не е в ръцете ви.

Здравето

Коментирай чрез Фейсбук
loading...
Внимание! Никога повече не слагайте телефона си на това място, много опасно е!
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!