img

Вижте с кое упражнение може да излекувате черния си дроб

/
/
/
792 Views

Ролята на черния дроб в човешкото тяло е трудно да се обясни само с една дума. Обхватът на функциите му е широк и разнообразен. Основната му задача е като на бариера. Той е важен при борбата срещу различни токсини, отровни продукти на протеиновия метаболизъм и др. Неправилна диета, алкохол, лоши навици – всичко това засяга черния дроб и води до различни заболявания. Най-често се появяват различни форми на чернодробна недостатъчност, мастна чернодробна дегенерация (заболяване, което предхожда цироза) и различни видове хепатит.

 

Ако състоянието ви вече е влошено, а не искате да приемате медикаменти, можете да облекчите проблемите си с помощта на едно упражнение.

Как да излекувате черния дроб

В традиционната китайска медицина черният дроб се смята за „командир на армия, който разработва стратегия“. И това засяга не само нашия организъм, но и ролята на черния дроб върху способността ни да планираме живота. Според китайската медицина черният дроб е отговорен за движението, разпространението и циркулацията на Ци енергията в тялото.

 

Това са взаимосвързани процеси: черният дроб осигурява енергийното движение, а енергията на свой ред движи кръвта. Съответно, ако енергията спре и кръвта става мудна. Поради това може да се появят различни здравословни проблеми: болка в ставите, гръдния кош и долната част на корема. Това може да повлияе и на менструацията при жените или отсъствието ѝ.

 

В йогата има една асана, която помага да се решат тези проблеми. Тя е известно като халасана. Тя помага да се преодолеят различни форми на чернодробна недостатъчност. До известна степен дублира действието на хепатопротекторите и също така помага да се възстанови функционирането на черния дроб и циркулацията на енергията Ци в организма.

 

За да изпълните правилно това упражнение, трябва да лежите на гърба си, ръцете са изпънати по тялото с длани надолу, краката изпънати. Това е началната позиция. Всички следващи движения трябва да се извършват с изключителна предпазливост и без внезапни движения. Първо повдигнете краката, така че да станат перпендикулярни на пода.

 

Хванете ръцете си и вдигнете краката си над главата си и бавно започнете да спускате към пода. Дръжте краката си прави. За по-голяма ефективност ръцете трябва да бъдат хванати, но ако не се получи – не се страхувайте. Останете в това положение за няколко минути (можете да преброите до 100). След това внимателно се върнете в стартовата позиция.

Какво се случва по време на изпълнението на това упражнение и защо то помага на черния дроб?

Обемът на коремната кухина намалява и вътрематочното налягане се увеличава. Увеличава се компресирането на чернодробните вени и се променя венозният изходен поток. Когато излезете от упражнението, кръвният поток започва отново. По този начин кръвообращението се подобрява, чернодробните клетки и биохимичните реакции се ускоряват. И също така енергията започва да циркулира правилно.

 

Най-важното нещо в това упражнение е за черния дроб – момента, в който се освободим от него. Следователно, няма никакво значение как да се прави упражнението – с прави или сгънати крака. Ако е трудно да държите краката си изправени, можете да спуснете коленете си на челото си и да поставите лактите си отстрани. Ефектът върху черния дроб ще бъде същият.

Повече за правилното внедряване на това чудесно упражнение можете да научите от видеоклипа. Начинаещите трябва да гледат!

Възможно ли е да се излекува черният дроб без лекарства, като се използва само това упражнение? Всичко зависи от степента на заболяването. Ако имате сериозно нарушение в работата на черния дроб – по-добре е да се консултирате с лекар и да се лекувате с подходящи лекарства.

Упражнението може да се използва като допълнение към лечението. Ако просто чувствате лек дискомфорт – например се хапнали повече или сте пили твърде много, а черният ви дроб се разбунтува, това упражнение ще ви помогне!

Източник: zdrave.to

 

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook