img

Витанов пак скандализира: Изпитвал съм оргазми от високата смъртност. Какво ще кажете за числата сега? (Снимки):

/
/
/
576 Views

Най-„хейтваният“ човек в родината, проф.Николай Витанов, отново скандализира с прямотата си. В традиционния си анализ на пандемията от коронавирус у нас към 26 ноември той написа следното в личния си профил във Фейсбук:

„Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 26 ноември 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Знаете, че като имам друга работа, не се занимавам с тези прогнози. Мое право си е, тъй като никой не ми плаща и една стотинка за тях, нито някога ми е било плащано. Хейтърите реват по форумите (не тук във Фейсбук): Къде бил Витанов, да не би и него да го е хванал ковида. Не, не ме е хванал, тук съм си, имах смърт на близък човек в семейството, на погребение бях. Какво става, хейтъри мои, почнахте да се дезориентирате нали.

Няма то Витанов и паднахте в ръцете на други хора: Едни ви говорят пета вълна, други ви говорят плато, та не знаете какво има да става, нали така. Я малко история, че от много рев мозъците ви бързо забравят. Преди един месец – на 26 октомври, броят нови случаи беше 6816. Помните ли какво ви се говореше тогава: Ама 10 000 ще станат, ама 20 000 на ден ще станат, ама тотален локдаун веднага и т.н.

Един Витанов каза – това е октомврийския пик, оттук нататък трендовете ще се пречупят, контролни числа за края на ноември – 2000 нови случая на ден, 100 починали на ден. Как се казва този сценарий – „Ако имаме акъл“. Какво е положението днес – 2370 нови случая, 113 починали. Но това е страшно добре за прогноза, правена мн-о-оо-го време назад.

А до края на месеца има още много време. Следващият четвъртък ще видим какво е било реалното положение в края на ноември, вторника и срядата не ги броим, там се нанасят данните от съботи и неделя в системата.

А вие, хейтъри мои, защо не може да правите такива прогнози?

Теорема на Витанов: Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.

Точка по въпроса. Сега вече нали не се съмнявате, че Витанов пак е тук. Или трябва да се покажа и по някоя телевизия?

След като се погрижих за добрата ревяща форма на хейтърите си (както знаете те ми вършат някаква работа с рева си, но не знаят каква), ето и данните за днес.

Видно е от написаното по-горе, че оптимистичния сценарий продължава да е устойчив. Това се и очакваше да е положението да края на месеца. Прогнозата се изпълнява. Броят на номите случаи и на смъртните случаи наближава добре известните ви контролни числа за края на ноември.

Базовото репродуктивно число днес е 0.942. Това означава, че обхватът на заразата продължава бавно да се свива. Преди да тръгна за погребението писах, че броят на активните случаи се очаква да падне под 110 000 и да се насочи към 100 000. Което и става, както виждате. Здравната система бавно се разтоварва, но все още е в състояние на техническо и кадрово претоварване – броят на активните случаи е рекорден в сравнение с другите вълни.

Статистика за смъртността (данни от сайта coronavirus.bg)

Починали в края на октомври – 23 999
Починали до 18 ноември 2021 – 27 891
Починали ноември 2021 – 3892 – (за 25 дни)
Починали за ноември 2020 – 2560
Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 152%, а до края на месеца има още време.

Оставям ви сами да си правите изводите относно приказките, че кризата се управлявала добре. Смъртността за ноември досега е 52% по-висока от смъртността за ноември миналата година. Хейтърите ревяха с пълен глас, защо съм сравнявал октомври месец тази и миналата година, че миналата година октомври месец вълната не се била още надигнала.

Сега що не ревете, че сравнявам ноември с ноември. Щото ноември месец миналата година си беше баш вълницата, нали така. А през ноември тази година настоящата вълна спада. А смъртността – с 50% по-висока. Като се върнем назад, Витанов още през август каза, че ще стане така. Помните ли, какъв рев беше тогава. Оргазми изпитвал Витанов като прогнозирал висока смъртност. А какво ще кажете сега, когато числата ви бият като с чукове по главите. Нищо, разбира се.

карта ковид

Следват картите. Първо картата на риска съгласно оня план на Министерството на здравеопазването. Добре е да си го прочетат и да си направите кратък анализ на това, какво и как се изпълняваше от него. Че иначе ще останете на моя анализ, който ще направя някой ден. А може би не знаете, моите анализи на планове, правени в България, винаги са весели. Развеселяват ме българските планове, като ме учиха на планиране в Германия и Япония, по-друг, не толкова весел начин изглеждаха нещата.

Та картата. Виждате, че проблемната зона в западна България се е свила. Това се и очакваше, поне го очаквахте тези от вас, които редовно четете тези анализи. какво трябва да гледаме тук, в тая зона. Гледаме какво става в София-град. Ако София-град излезе от ниво 4, отиде на ниво 3 и остане там, се очертават спокойни коледни празници. Но това ще стане „ако имаме акъл в главата“. В Източна България положението се очаква да се подобрява, важно е и Варна да излезе от ниво 4 на риск. Защото Варна е област голяма и важна.

карта заболеваемост МЗ

Допълнителна информация за очакваното положение в Централна и Източна България идва от прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. За да се подобри положението още, трябва в Стара Загора и Ловеч заболеваемостта на 14-дневна база да намалее. Вече знаете какво да гледате и имате индикатори кога обстановката ще се подобри, нали. Е, къде е този анализ и прогноза от страна на хейтърите. А, вярно, забравям теоремата на Витанов: тяхната работа е да вият и реват.

прогнозна заболеваемост

Накрая прогнозната карта на риска по нашата методология. Още е доста виолетова, но предстоят промени. Три области са се засилили да излизат от виолетовата зона. Което още веднъж показва, че засега оптимистичният сценарий е устойчив.

И накрая, напомням, че за декември месец съм казал три възможни сценария. За мен е ясно, кой сценарий се очертава да е устойчив тогава и след две секунди броят на сценариите от 3 може да падне на 1. Но закъде да бързам. Нека и другите да си кажат прогнозите. В предишните три поста ви описах възможните сценарии. Моята е лесна – като му дойде времето – ще ви пиша – този ще е устойчив за декември. Искам да видя обаче какво ще кажат другите. Защото някои си мислят, че прогнози лесно се правят, особено дългосрочни. Е, хайде, правете, чакам да ги видя. То, и кастинг за мой заместник правих 2 месеца, ако се сещате и си останах с чакането някой да се яви със свястна дългосрочна прогноза.

Така, накрая да ви напиша: Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Затова – профилактично – вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълаг един хубав щаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително).

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook