img

Видове работно и униформено облекло

/
/
/
312 Views

В повечето предприятия униформените дрехи се осигуряват на персонала, но в случай, че във вашата фирма изборът зависи от вас, е важно да откриете качествени предпазни изработки, с които да си подсигурите защита и комфорт на работното място, споделят от Стенсо.

Видове работно облекло

Има професии и предприятия, които не изискват носенето на специално облекло, но има и такива, при които наличието е задължително условие за изпълняване на процеса на работа.

Униформите са работни дрехи, чието наличие се изисква целогодишно на територията на предприятието, в което работите. Мъжките и дамските комплекти се различават по елементите, които включат, но основно се цели изграждане на идентичен външен вид.

След разграничаването в зависимост от половете следва определянето на зимни и летни униформи, които да бъдат подходящи за съответното време от годината. За осигуряване на комфорт в различните климатични условия, униформите са съобразени по специфичен за сезоните начин. Лятната разновидност включва къси дрехи, докато зимните се състоят от повече елементи, чиято цел е да поддържат телесната температура и да носят топлина, споделят от онлайн магазин Stenso.net.

Последната предпоставка за разграничение на униформите е професията и сферата на дейността – медицинско, за готвачи, за хотели, за ресторанти.

Елементи на работното облекло

Съобразяването на еднаквостта на цветовете, елементите и дизайните има отношение към усещането, което създава сред работниците – те се приобщават и се чувстват като част от едно цяло. В големи предприятия, това е важно условие за изграждане на добър екип.

Основно работното облекло се състои от:

  • Панталони/ Поли – панталоните са по-характерни за мъжките униформени дрехи, докато полите са носени изцяло от жените;
  • Блузи/ Ризи – в зависимост от професията и степента на официалност работните дрехи се състоят или от блуза, която може да бъде с къс или дълъг ръкав, или риза;
  • Елеци – в по-лоши климатични условия, този елемент цели предпазване на кръста като уязвима част на тялото;
  • Гащеризони / Полугащеризони – тяхното наличие се определя от сферата на дейността, а дължината – от сезона;
  • Къси/ Дълги панталони – задължителна част от облеклото за работа, чиято дължина зависи от причислението към лятна или зимна униформа;
  • Ръкавици – в сфери на дейността, които изискват предпазване на ръцете от съображение за сигурност или висока хигиена;
  • Якета – част от зимната униформа, чиято цел е поддържане на добра телесна температура и предпазване от настиване;
  • Обувки – този елемент е сред най-важните, особено при дейности, които изискват дълги часове стоене на крака или динамично движение.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook