img

Великобритания изтръпна! Нова технология може да сваля пътнически самолети

/
/
/
842 Views

Британският министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс обяви, че бойците на „Ал Каида“, която е забранена в РФ, разработват технология, която позволява свалянето на пътнически самолети.

„Заплахата за авиацията е реална… „Ал Каида се възражда. Там се извършва реорганизация. Разработват се все повече идеи по отношение на Европа, започват с новите методи и се стремят към атаки срещу самолети“, министърът е цитирал The Times.

По думите на Уолъс, бойците изпитват миниатюрни бомби и безпилотни самолети с взривни усторйства. Скици на подобни дронове са попаднали в британското разузнаване. Министърът е изтъкнал, че терористите от „Ал Каида“ представляват все по-засилваща се заплаха, мисълта за която не му дава възможност „да затвори очи нощем“.

Ръководителят на ведомството е заделил 25 млн. паунда за съвместна изследователска програма по защита на самолетите „от новите химически реактиви, от различни методи за унищожение и за вътрешна заплаха“.

На 21 декември летище Гетуик спря работа, след като във въздушното му пространство около пистите за кацане и излитане се появиха два дрона. До момента продължава издирването на поръчителите. Полицията за държа двама души, за които се подозира, че имат участие в инцидента, но в неделя на 23 декември те бяха освободени без да им се повдигне обвинение. Обявена е награда за информация за дроновете.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook