img

Веднага се консултирайте с лекар, ако кашляте така

/
/
/
361 Views

Паниката от коронавирус вече завладя редица градове в България, научи ТРГ.

Дори и леко болни хора започват да се притесняват дали това е само настинка или нещо по-опасно.

От няколко дни в цялата страна е обявена грипна епидемия. Но кога трябва да отидем на лекар и кога да се самолекуваме?

И така – важно е да се знае, че когато имаме настинка, кашлицата не създава специални проблеми в организма ни. Но какво ще стане, ако ни грози нещо по-опасно

Потърсихме отговори на тези въпроси от общопрактикуващ лекар, който е и имунолог.

Важно е да знаете, че самата кашлица е защитен механизъм на организма. По време на настинка с нейна помощ дихателните пътища се освобождават от микробите, чуждите вещества и „замърсяването“.

Но кашлицата, оказва се, може да се появи не само поради обикновената настинка и да показва по-сериозни заболявания от обикновената настинка.

„Силната кашлица може да сигнализира за алергия, може да бъде предшественик на стомашно-чревни заболявания, сърдечни заболявания, хелминтични инвазии и други. Приемането на лекарства също може да провокира появата на кашлица, заболявания на щитовидната жлеза, УНГ заболявания, туморни образувания и други“, така лекарят Людмила Василенко изброява причините за странната кашлица.

„Веднага след като се появи продължителна кашлица, която не е лекувана от месец или повече, е необходимо да се консултирате със специалист, защото само той може да постави правилната диагноза и да предпише правилното лечение. Някои пациенти започват да се самолекуват, което е ужасно погрешно“, допълва тя.

„Ако причината за кашлицата например се дължи на проблеми със стомаха, а пациентът приема все повече антибиотици, искайки да се отърве от кашлицата, това може допълнително да влоши ситуацията.

Може да се развие и алергия към определени лекарства. Не се самолекувайте, трябва да се свържете със специалист “, предупреждава експертът.

„Някои хора объркват кашлицата със настинка и чакат тя да премине сама. Не можете да направите това, само лекар може да различи неусложнена кашлица от грип, ТОРС или дори нещо по-опасно.

По правило при настинка или грип няма само кашлица – присъединяват се се хремата, болките в гърлото, а понякога температурата се повишава. В случай на кашлица по неизвестни причини е необходимо да се минат определени тестове и да се направи рентгенова снимка на белите дробове.

Не забравяйте, че причините за кашлица могат да бъдат туберкулоза или тумор в белия дроб. Основният симптом на туберкулозата и онкологията е наличието кръв в храчката. Също така на фона на такива заболявания има рязко намаляване на телесното тегло, слабост и намаляване на апетита“, казва д-р Людмила Василенко.

Според нея може да се появи кашлица поради хронична сърдечна недостатъчност. Около една трета от пациентите с тази диагноза имат суха кашлица, която се проявява като правило след физически или емоционален стрес и често може да се появи и през нощта. Безсмислено е да се приема лекарство за кашлица в тази ситуация, на първо място е необходимо да се лекува сърдечна недостатъчност.

„Ако това е сърдечно-съдова патология, може да се образува застой в белодробната циркулация поради липсата на лечение. Това като цяло може да бъде фатално. Не можете да оставите нещата просто ей така.

Особено внимателни към симптома под формата на суха кашлица трябва да са хората над 45 години със здрави бели дробове. Сухата кашлица в този случай може да показва патология на сърцето“, казва общопрактикуващият лекар Людмила Василенко.

jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook