img

Важно за всички! Референдум няма да има, но властите стартират допитване лятно или зимно часово да остане в България, ето как може да участвате

/
/
/
264 Views
loading...

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова стартира национално запитване лятно или зимно часово време предпочитат българите.

Отговорите на сънародниците ни ще бъдат взети предвид при оформянето на позицията кой от двата варианта ще избере страната ни. Това се налага, след като Европейската комисия взе решение смяната на времето да бъде отменена през 2019 година.

Дали предпочитат да остане лятното или зимното часово време българите могат да заявят на правителствения портал –  www.euaffairs.government.bg.

Темата за и против смяната на стрелките се повдига от години, когато наближи моментът времето да се премести с час напред или назад. Краят на дебатите дойде след като Европейската комисия инициира референдум и европейските граждани избраха това да остане в миналото. Според предложението на комисията през 2019 година ще спрем да местим часовника, а всяка държава ще реши на лятно или на зимно часово време да остане.

„Изключвам възможността за референдум, както се предвижда в други страни. Смятам, че е напълно възможно от догодина да останем на лятно часово време. Това заяви тази сутрин пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Според него първо трябва да се направят конкретни проучвания и анализи от експерти, но по-голямата част от хората желаят да се запази лятното часове време.

Анкета от миналата седмица показа как отговориха читатели на въпроса:

ЕС реши всяка страна да определи на зимно и лятно часово време остава, вие кое предпочитате?

Зимно   – 1521

Лятно   – 1067

Да остане сегашната смяна на времето   – 313

Все ми е едно – 327

Получените отговори сочат, че преобладаващите на този етап нагласи са да остане само зимното време.

Допитването на енергийното министерство ще продължи до 11 октомври, след което отговорите ще бъдат обобщени в национална позиция. Тя пък трябва да бъде представена на Евросъюза до края на март 2019-а.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!