img

В Индия вече има смъртна присъда за изнасилване на деца

/
/
/
1482 Views

Индийският премиер Нарендра Моди ще въведе смъртна присъда за изнасилване на момичета под 12-годишна възраст в отговор на недоволството, обхванало страната след последните шокиращи случаи, пише британският вестник The Guardian.

Моди е свикал правителството на извънредно заседание да одобри поправка на законите, която също така ще задължава полицията да приключва разследването в рамките на два месеца и ще увеличи максималните присъди за изнасилване на момичета под 16 години и на жени. По този начин премиерът ще заобиколи гласуването в парламента и ще има нужда само от подписа на президента на страната.

Моди попадна под широк обществен натиск да приеме тези промени, след последните два случая, в които високопоставени служители от неговата управляваща партия бяха обвинени в изнасилване на деца и опити за възпрепятстване на разследването. Противници на смъртното наказание обаче оспориха предложението на премиера. Индийското законодателство предвижда смъртна присъда за убийство, отвличане, тероризъм , държавна измяна и изнасилване, ако жертвата остане трайно във вегетативно състояние след насилието.

Източник: blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook