img

Учените доказаха: нашият живот е само една илюзия

/
/
/
492 Views
loading...

Когато физиците гледат атомите или частици светлината, това, което виждат, зависи от това как те извършват експеримента, научи trg.

Изследователите

За да докажат това учени от Австралийския национален университет провеждат експеримента за отложения избор на Джон Уилър. Този мислен експеримент включва движещ се обект, на който се дава възможност за избор: да действа като частица, или като вълна (говорим за физическото състояние). Същността на въпроса е : в кой момент обекта взима решение?

Илюзия

Здравият разум казва, че обектът е или частица или вълна, независимо от нашето възприятие. Но квантовата физика казва, че ще видим обекта в такава форма, в каквато, в крайна сметка, го измерим. Това се доказва и от австралийските учени.

“Това доказва, че измерването – това е всичко. На квантово ниво реалността не съществува, докато не я гледате “- обяснява доцент Ендрю Тръскот.

Експеримент

Екип от учени използвал в експеримента атом на хелий. Той бил пропуснат през двойка лазерни лъчи, които формирали решетка, като по този начин разсейвали светлината. Когато върху тази светлина, наложили още една мрежа се създало впечатлението, че атомът преминава и през нея. Въпреки че в действителност това не било така. Цялата работа е в илюзията и в това какъв път сте определили за атома.

Източник: bradva.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Учените доказаха: нашият живот е само една илюзия
5 (100%) 2 vote[s]

Публикувай коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!