img

Учени разкриха тест, с който да проверите дали ви очаква смърт в близките 7 години – ще се пробвате ли?

/
/
/
279 Views

Сигурно и вие сте си задавали въпроса колко още ви е отредено да живеете. Повечето от нас обаче са наясно, че никой не може да даде категоричен отговор.

Дали това наистина е така?

Учени от Бразилия са провели нестандартно проучване, в което участвали 1702 души на възраст от 51 до 75 години. В продължение на 12 години – от 2008 до 2020 г. – експертите редовно получавали данни за състоянието на субектите, а също така провеждали 10-секундни тестове с тях.

За да премине теста, доброволецът трябвало да застане на един крак и да сгъне другия, като се подпре на опорния крак.

Всеки субект имал три опита, но дори и при това условие, 20% се провалили на теста. С възрастта се увеличавал процентът на хората, които не могат да се справят:

Тест за смърт5% на възраст от 51 до 55 години;

8% на възраст от 56 до 60 години;

18% на възраст от 61 до 65 години;

37% на възраст от 66 до 70 години;

54% са на възраст между 71 и 75 години.

По-голямата част от тези, които са се провалили на теста, страдали от сериозни заболявания. По-специално от висок холестерол, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Експертите анализирали резултатите спрямо възрастта, пола и здравословното състояние и установиха, че тези, които не са издържали теста, имат 84% по-висок риск от смърт през следващите седем години, отколкото тези, които са преминали теста.

Как работи този необичаен тест? Лекарите са сигурни, че способността за поддържане на баланс може да показва общото състояние на човешкото здраве. Важно е обаче да запомните, че 10-секунден тест не е в състояние да ви предостави пълна информация за риска от развитие на определени заболявания.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook