img

Учени откриха много рядка планета, която…

/
/
/
435 Views

С помощта на телескопа „Хъбъл“ учените установили, че GJ 3470b е загубила значителна част от атмосферата си и продължава да я губи със 100 пъти по-голяма скорост в сравнение с друга подобна екзопланета – GJ 436b.

Екзопланетите от клас горещи нептуни се срещат по-рядко, отколкото горещите юпитери, скалистите планети и суперземите. Смята се, че причината за това е, че горещите нептуни се формират много близо до звездата си и това води до изпаряване на атмосферите им. В резултат от подобна планета остава единствено ядрото й.

Астрономи откриха супер земя в орбита около съседна на Слънцето звезда

Малката плътност на GJ 3470b я прави неспособна да задържи нагрятата атмосфера. Значителни обеми газ „излетели“ само за 2 милиарда години, докато същевременно GJ 436b бавно се изпарява от 4-8 милиарда години.

По мнението на учените, GJ 3470b вече е загубила 35 процента от масата си, а изпаряването ще приключи изцяло след няколко милиарда години.

Астрономи от университета „Джонс Хопкинс“ откриха екзопланета с размерите на Нептун, която е разположена много близо до звездата си и се изпарява с рекордна скорост, съобщи Физ.орг.

Екзопланетата GJ 3470b е на разстояние 96 светлинни години от Земята и орбитира около червено джудже. Открита е в рамките на изследователска програма, която цели да се наблюдават атмосферите на екзопланети в ултравиолетовия, оптичния и инфрачервения диапазон.

Земята е погълнала трилиони тонове вода

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook