img

Учени алармират: Иде смъртоносна ледникова епоха

/
/
/
940 Views

В близко бъдеще на нашата планета може да започне миниледникова епоха заради намаляване на слънчевата активност, научи trg.

 Учените предупреждават, че слънцето изпада в „хибернация“, а значителното охлаждане на Земята може да продължи повече от тридесет години.

На всеки 11 години започва специален период от слънчевия цикъл – слънчев минимум. През този период броят на петната по повърхността на нашето светило намалява, поради което енергията, излизаща от Слънцето, отслабва. Валентина Жаркова, професор в катедра „Математика, физика и електротехника“ на университета Нортумбрия в Нюкасъл, Англия, съобщава, че през 2020 г.

Слънцето ще навлезе в така наречения Голям слънчев минимум – периода на минимална слънчева активност. Обикновено продължителността му е около две години, но този път може да достигне цели 33 години. Когато това се случи, обяснява Жаркова, на нашата планета ще настъпи глобално понижение на температурата с около 1 градус по Целзий.

Въпреки толкова малката стойност това може значително да повлияе на метеорологичните условия. Според професора зимата ще бъде по-студена и по-влажна, а лятото – влажно и хладно. Най-вероятно ще има силни студове, като например в Канада, където температурата пада до -50 градуса по Целзий.

Данните на НАСА показват, че за последен път Великият слънчев минимум е бил наблюдаван през 1650 г. и е продължил почти 60 години. По това време започва силно охлаждане на цялата Земя и ледниците на планетата се увеличават. Някои реки, езера и дори големи водни тела са замръзнали. Населението на някои региони на нашата планета е изпитвало недостиг на храна и здравословни проблеми.

Остава надеждата, че предстоящата миниледена епоха няма да бъде толкова трудна, колкото е била в края на XVII век.

Ретро

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook