img

Цвета Караянчева: Оставам в политиката заради хората. Аз съм боец и не се отказвам лесно!

/
/
/
1360 Views

Победителите в Кърджали – ДПС, трябва да благодарят на ДБ, ИТН и на Мая Манолова

За мен новият кабинет ще издържи до пролетта. Смело е да се мечтае за 4 г. мандат

За втори път председателят на 44-ото народно събрание Цвета Караянчева не попадна сред избраните депутати. Тя бе кандидат от листата на ГЕРБ в Кърджали.

От 14 години партията е втора политическа сила. На последните парламентарни избори на 14 ноември коалицията ГЕРБ-СДС получи гласовете на 6934 избиратели, или 10,45%, припомня ТРГ.

Въпреки това при разпределението на мандатите се оказа, че политическата сила не получава депутатско място в Кърджали, а влиза депутат от “Възраждане” със 718 спечелени гласа.

цвета караянчева– Г-жо Караянчева, какво се случва? За втори път ГЕРБ, която е втора политическа сила в Кърджали, няма да има свой представител в парламента. Дефект на системата ли е това?

– Да, системата Хеър–Ниймайер не е съвършена. Тя разпределя мандатите на принципа на най-големия остатък и напрактика дава предимство на малките партии.

Имаше дефект и в предишната система Д’Онт, която облагодетелстваше партии като ДПС в Кърджали.

Такива са парадоксите на методологията

Но това не трябва да ни обезкуражава. Благодаря на всички онези, които не пожалиха сили в тези 3 кампании, които се наложи да проведем в рамките на една календарна година. Благодаря им за куража, за енергията и за отделеното време. Няма да благодаря на онези, които се уплашиха и се скриха. За щастие, смелчаците са повече.

– Защо се случва точно в Кърджали?

– Малшанс. Няма логично обяснение. Важното е, че ГЕРБ остава втора политическа сила в региона. А на ДПС препоръчвам да благодарят за допълнителните 8 мандата на Христо Иванов, Слави Трифонов и Мая Манолова, които гласуваха за увеличаване на изборните секции в страните извън Европейския съюз.

А сега Ивайло Мирчев от “Демократична България” ще ходи да наблюдава вота в Турция. Бутафория!

– В сравнение с вота през пролетта на 14 ноември получихте близо 4000 гласа по-малко. Може ли да се говори за свиване на ГЕРБ в Кърджали?

– Политика не се прави само в парламента. Ние като системна партия в Кърджалийска област сме показали, че можем да работим с хората, че познаваме техните проблеми и сме готови да ги решаваме. Но се появиха нови месии със сладки обещания и след като избирателите на ИТН се разочароваха от безсилието и липсата на политическа воля за създаване на правителство, те се преориентираха към нови “спасители”.

Все пак партия ГЕРБ е терен над 14 години в района и освен че сме направили много добри неща, имаме и своите грешки, които винаги сме признавали. За толкова дълъг период е нормално да сме разочаровали и свои симпатизанти.

Не бива да забравяме и ниската избирателна активност заради страха от машините. И не на последно място – жестоките репресии на служебното правителство в лицето на вътрешния министър Бойко Рашков.

Много от нашите симпатизанти бяха привиквани, заплашвани, принуждавани да подписват протоколи за неща, които не са правили. И въпреки всичко ние сме втора политическа сила и алтернатива на ДПС в региона.

Защото идват разни “вносни” политици, които се опитват с вкусни приказки и екстравагантни решения на местните инфраструктурни проблеми да привличат избирателите.

Псевдоборци срещу ДПС, които агитират само по интернет, за да могат да правят лайф в социалните мрежи, но нямат никакви позиции и не са наясно с проблемите в смесените региони.

Всички тези хора отмъкват гласове, но това са мимолетни ефекти. Аз вярвам, че от позиция на времето хората ще дадат правилна оценка на нашата работа.

– Какво ще направите, за да защитите своите симпатизанти?

– От предишните избори имаме атакувани в съда и отменени заповеди за арести. Все пак не може да бъде толкова страшно в съвременна и демократична България.

Не може някой да ти казва какво да правиш. Не може някой да те заплашва, защото имаш различни политически убеждения. Не може някой да ти казва, че не можеш в свободното си време да отидеш на политическа среща. Не е необходимо мъжество, за да отидеш да гласуваш за партията, която харесваш.

Хората ми казват – нас много са ни мъчили и на много акции “Респект” сме били свидетели, но няма да ни пречупят. Това са моите хора, хората на ГЕРБ. Защото в тъмните 2007-2009 г. по времето на тройната коалиция хората се криеха, гласуваха тайно и не излизаха на срещи с нас, за да не ги уволнят и репресират.

Това време се върна, за съжаление. Но ние няма от какво да се страхуваме. Ние се изправяме срещу хората с откритите си лица, защото нищо лошо не сме направили.

За нас Кърджали е кауза и няма да позволим никой да бъде стъпкан в XXI век в държава-членка на Европейския съюз.

– През последните дни се говори за съставяне на правителство с хоризонт 4 години, т. е. пълен мандат. Според вас възможно ли е това да се случи?

– Чака ни сурова зима, висока инфлация, поредната вълна на пандемията, или иначе казано – перфектната буря от кризи. Разбира се, някой трябва да решава тези кризи и това е правителство, което трябва да бъде сформирано час по-скоро.

За мен този кабинет ще издържи до пролетта. Смело е да се мечтае за 4-годишен мандат. От тези 4 партии, които се очаква да съставят новото правителство, не сме чули реални политически програми. Нещо повече – те дават разнопосочни и взаимноизключващи се послания.

Би било добре тази коалиция да състави приложима програма за излизане на България от кризата. Но силно се съмнявам.

– Оставате ли в политиката, г-жо Караянчева?

– Оставам, защото политиката е отборна игра. Не мога да предам хората, които 14 години ме следват, хората, които не се уплашиха нито тогава, нито сега.

Аз съм борец, не се отказвам лесно и никога не оставям работата свършена наполовина.

Източник: 24 часа

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook