img

Циклене на паркет – какво трябва да знаем

/
/
/
465 Views

Право и напречно или диагонално циклене?

За да изциклите пода правилно, трябва да разберете вида на дървото. Нека започнем с основите. Първото нещо което всеки, който влиза в областта на реставрацията на под, се научава, е да следва влакната на дървото при циклене.

Има три етапа на циклене на пода – груб, среден и фин етап. Грубото циклене използва груби абразиви и премахва най-износените части на пода. Средният, както подсказва името, е средната част, където повърхността бавно започва да се оформя и изравнява. И накрая, имаме фино циклене на паркет с шкурка с висок брой песъчинки (използваме до 120), което наистина позволява на пода да стане идеално гладък.

Сега, когато извършвате грубо циклене, някои хора се опитват да оголят дървото по диагонал, защото се реже по-бързо. Всичко това е добре, но също така вреди на устройството на дървото и може да стане забележимо, когато стигнете до финала много по-късно. Поради тази причина е по-добре първо да изцикляте направо и да оставите строежа на дървото недокоснат. Диагоналното циклене има своето място при работа на много неравни, затруднени повърхности, където е просто по-ефективно да се премахне повече материал наведнъж.

Циклене на паркет от рибена кост

И тук идва паркет, където има редици блокове, обърнати в противоположни посоки . Как се шлайфа дъска на едната страна, без да се движите срещу другата? Има две противоречиви мнения за това как най-добре да се подходи към тази задача. Ще се опитаме да обясним и двете гледни точки.

Право и напречно на 90 градуса. Тези, които използват този метод, твърдят, че шлифоването по диагонал ви кара да отстранявате някои блокове повече от други, в крайна сметка води до неравна повърхност . Докато стоите прави и напречни, никога не разваляте структурата на дървото напълно в двете посоки, така че никога не отстранявате твърде много.

Диагонално. Тези, които предпочитат да преминат по този маршрут, вярват, че е добре да се отстранява дървото право и напречно, когато се извършва грубо и средно циклене. За финото циклене обаче е необходимо да се мини поне веднъж всеки диагонал. Правейки това, вие следвате структурата на дървото веднъж и след това отивате в обратната посока. Това е методът, който повечето експерти по настилки използват.

Основната идея тук не е да следвате инструкциите на сляпо, а да видите какво работи най-добре за вас. И двата начина за циклене на паркета трябва да свършат работата, но това зависи от вашите умения, за да завършите задачата правилно.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook