img

Цените на апартаментите скочиха

/
/
/
426 Views

Цените на жилищата нараснаха с малко над 24% за последните три години, според данните на Националния статистически институт, научи ТГР

Най-голямо е поскъпването в София. През второто тримесечие на 2018 г. цените на имотите в столицата са били с 32,85% по-високи от същия период на 2015 г.

През отделните тримесечия на 3-годишния период често жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната с над 120 хил. жители са поскъпвали с по-бързи темпове, отколкото в София. Но за целия период столицата запазва първото си място. Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 31,23% за три години. В останалите четири града с над 120 хил. жители поскъпването на апартаментите също е с много сериозни темпове. В Русе цените на имотите са нараснали с 27,10% за три години, а в Стара Загора и Варна повишението на цените е с 25,37% и 23,5%. Като е важно да се подчертае, че в данните за Варна не са включени продажбите в курортни комплекси, пише „Труд“.

В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 15,85% за три години, което е по-малко от половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив.

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на имотите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и фирмите разкриват нови работни места. Заради икономическото развитие на София и Пловдив, а и на останалите големи градове, много хора се преместват да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите. Любопитно е обаче да се види как се движат цените на жилищата в старите сгради и новото строителство.

За 3-годишния период старите апартаменти са поскъпнали с 26,21%, докато при новото строителство увеличението е по-малко – с 20%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. От големите градове изключение прави само Стара Загора, където при новото строителство увеличението е с 28%, при 24,2% за старото. Това се обяснява с факта, че се строи с бързи темпове и на пазара постоянно излизат нови апартаменти. Докато при старото строителство има дефицит на качествени апартаменти и цената им бързо се покачва. В резултат и средните цени при старото строителство бързо вървят нагоре.

Най-голяма разлика в движението на цените на стари и нови апартаменти има в София, сочат данните на НСИ. За период от 3 години старото строителство в София е поскъпнало с 37,13%, докато при новите апартаменти увеличението на цените е значително по-малко – с 23,49%. Оказва се, че в Пловдив и Стара Загора повишението на цените на новото строителство е по-голямо отколкото в София.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook