img

Цената на тока скача заради изкуствен дефицит

/
/
/
241 Views

Държавата ще се опитва да надуе цената на тока, като предизвика изкуствено дефицит. За това сигнализира ядреният експерт инж. Георги Котев, научи ТРГ.

„Държавните предприятия не са предлагали ток за следващата 2020 г. Не предлагат най-вероятно заради желанието в последния момент да се надуят цените. Създава се изкуствен дефицит. Ако на фурната има 50 хляба, а опашката е от 100 човека, хлебарят ще ги продаде на двойна и тройна цена.

Държавата през 2015 г. е поела ангажимент на всеки час да осигурява минимални количества електроенергия. Според мен, не го прави. Изпълнявала си е задълженията от средата на миналата година, но от септември 2018 г. е започнала да намалява количествата”, обясни ядреният експерт.

Котев каза още, че два пъти е искал от енергийния министър Теменужка Петкова да обяви какво количество електроенергия предлага държавата, но тя не го е направила. „Задълженията не ни се дават, както и реалните предлагания. Може да се окаже, че в часовете, когато няма търсене, предлагането е голямо”.

Инж. Котев обяви, че с печалбата от изкуствено надутите цени на тока се плащат вредните емисии на ТЕЦ „Марица изток-2”, вместо да се потърси начин те да бъдат намалени.

Източник: Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook