img

Трябва ли да смените водопроводните си щрангове и инсталация?

/
/
/
253 Views

Какво да търсите и какво да вземете предвид, за да определите дали трябва да ремонтирате старите, износени тръби в дома си или да направите пълна смяна на щранговете.

Нищо не е вечно, включително и тръбите в къщата ви. С течение на времето тръбите постепенно корозират, ръждясват и се разлагат. Ако не подмените водопроводната инсталация, в крайна сметка ще се стигне до течове – и евентуално до наводнение в дома ви, което ще причини щети за хиляди левове на сградата и имуществото ви.

Но дали ВиК аварията е неизбежна или е само грижа за далечното бъдеще? Смяната на щранговете в жилище с площ 200 кв. м и две бани може да ви излезе доста сткъпо, може да се наложи разрязване на стени и подове, така че със сигурност не искате да вършите тази работа, преди да е наложителна. Ето как да оцените водопроводната си система и да разберете кога е време за подмяна.

Проверете ВиК тръбите си

Видът на водопроводната инсталация в дома ви определя, колко дълго може да очаквате да издържи. Затова проверете какви тръби имате или поканете доверен водопроводчик, който да направи безплатна инспекция на водопроводната ви система.

Премахване на олово

Има още два вида водопроводни тръби, които трябва да бъдат отстранени незабавно, независимо колко са стари. Оловните тръби, използвани в началото на 1900 г., имат очаквана продължителност на живота от 100 години, но могат да изхвърлят олово в питейната вода, което представлява сериозна опасност за здравето.

Следете за признаци на ВиК проблеми

Ако къщата ви е на повече от 50 години, превърнете в ежегоден ритуал оглеждането на всички открити тръби – в мазета, пълзящи пространства и сервизни помещения – за предупредителни знаци за ВиК проблеми. Проверете тръбите за промяна на цвета, петна, вдлъбнатини, пъпки или лющене, които са признаци на корозия. Ако откриете нередности, потърсете водопроводчик, който да направи проверка.

Разбира се, трябва да следите и за течове. Дори и малките, които се поправят лесно, могат да бъдат индикатор, че наближава времето за смяна на щранговете в цялата къща. В края на краищата оригиналните тръби в дома ви са от същата реколта, изработени са от същия материал и са били подложени на същите модели на водоснабдяване и използване.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook