img

Трябва да прочетете това, ако имате метален вкус в устата! Може да е сигнал за опасни състояния!

/
/
/
1721 Views

Метален вкус в устата може да се появи поради много причини. Някои от тях са напълно безобидни. На други обаче трябва да се обърне специално внимание.

Бременност

Бременността променя много неща в организма на майката, особено във вкусовите рецептори. Причината за металния вкус при бременните все още е неизвестна.

Хранителни алергии

Някои алергени предизвикват металически вкус в устата. Сред тях най-често са ядките.

Лоша устна хигиена

Хранителните остатъци в устната кухина и недоброто поддържане на хигиена също могат да са в основата на металния вкус в устата. Изплаквайте с вода за уста по-често, уверете се, че не задържате хранителни остатъци в междузъбното пространство.

Заболявания на централната нервна система

Понякога нервната ни система изпраща косвени сигнали, за да подскаже, че страда от някакъв проблем. Така е и с металическия вкус в устата. Ако продължи дълго време потърсете мнението на лекар. И това е интересно: Оп

Химиотерапия или лъчетерапия

При тези два вида агресивна терапия срещу ракови заболявания е възможна появата на метален вкус в устата. Някои вещества като цинкът и витамин D могат да намалят това усещане.

Някои лекарства

Приемът на някои лекарства също може да е сред причините за повява на метален вкус в устата. Такива могат да са някои антибиотици, лекарства за регулиране на кръвното налягане, лекарства за потискане на глаукома, за контрол на остеопорозата и други.

Проблеми със синусите

Усещанията, които възприемат вкусовите рецептори могат да са свързани със синусите. Запушените синуси или гнойните възпаления в тях предизвикват не само запушен нос, но и изменения във възприятието за вкус.

Деменция

Хората с деменция изпитват известни промени в усещанията за вкус. Характерна е появата на метален вкус в устата поради разрушаването на някои връзки на централната нервна система.

Респираторни инфекции

При инфекции на горните дихателни пътища, дължащи се на вируси и бактерии, могат да се наблюдават вкусови изменения и поява на метален вкус.

Злоупотреба с витамини и хранителни добавки

Хранителните добавки и витамините не са безобидни. Хората често смятат, че надвишаването на указаните дози няма да им навреди, а ще ги направи по-здрави. Това не е така. Не само, че злоупотребата с каквито и да е медикаменти, включително отпускани без рецепта, може да доведе до метален вкус в устата, но и до сериозни здравословни усложнения.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook