img

Трус от 5.8 по Рихтер разтърси Истанбул, усети се и в Бургас

/
/
/
1014 Views

Силно земетресение с магнитуд 5,7 е регистрирано в Истанбул, научи trg

 Трусът е станал в 13.59 ч. във водите на Мраморно море край община Силиври, окръг Истанбул, както Lupa.bg пръв у нас информира.

Сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул изчислява магнитуда на труса на 5,7, а според правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации той е бил с магнитуд 5,8 и е станал на дълбочина 6,99 км. Според турските медии е паднало минаре на джамия. Земетресението е почувствано в Истанбул и съседните окръзи и е предизвикало паника сред населението.

Трусът е усетен в цяла югоизточна България. Земята се разтресе точно в 14 часа на обяд в четвъртък, а трусът продължи около 30 секунди. Въпреки, че земетръса беше кратък и лек, бургазлии изпаднаха в стрес. Много от хората си плюха на петите и напуснаха жилищата и офисите си. Автоевакуация предприеха и чиновниците в общинската администрация. Работещите в сградата на площад „Атанас Сиреков“ напуснаха на бегом работните си места и изчакаха навън опасността да премине. В ниските блокове хората почти не са усетили труса, но тези на високите етажи са били здраво разлюляни.

Трус от 5.8 по Рихтер разтърси Истанбул

Медиите съобщават за паника в Истанбул

Социалните мрежи пък завряха от постове и коментари. Хора, живеещи в 18-етажните блокове описваха апокалиптични картини. „Трусът беше наистина страшен, всичко у дома изпопада“; „Вкъщи пък се откачи единия полилей“, твърдяха хората. Други пък се оплакваха, че а-ха секции и гардероби да се стоварят отгоре им, но се разминало на косъм.

В социалните врежи се включиха и жители от Карнобат, Сливен, Ямбол и Стара Загора, които твърдяха, че земетръсът се е усетил и в тези населени места, но без драматични картини.

„Много се изплашихме, почти всички които в този моменти си бяхме по апартаментите, хукнахме надолу по стълбите. Излязохме навън и изчакахме близо половин час, защото разбрахме че се чакат и вторични трусове. До 4-я и 5-я етаж се усети много слабо, но на високото -от осмия до 18-я етаж беше страшно. Ние живеем на 15-я етаж и всичко се тресеше, сякаш блока ще падне всеки момент. Слава богу няма никакви щети, нито последици. Разминахме се само със силен стрес“, разказаха изплашени жители от бургаския комплекс „Славейков“.

Сеизмолозите предупредиха, че се очакват по-слаби вторични трусове.

Свидетели в Истанбул също разказаха за силни трусове. Лора Грейс написа в Туитър: „Леле, земетресение от 5,7 току що ни удари. Целият ми апартамент се разтресе като откачен“. Умар Фарук добави: „Току-що усетих два много силни труса в Истанбул. Притесних се след първия, след втория направо скочих. Събрах си вещите и изскочих навън“.

Вижте видео

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook