img

Това държава ли е?! Крадци бият от яд вдовица в Кесарево, защото вече нямало какво да отмъкнат от дома ѝ

/
/
/
335 Views
loading...
Каква бях и каква станах, сама съм, беззащитна и ме крадат и бият, а никой не ми обръща внимание.

Изкарват ме даже луда и се принудих да си извадя медицинско, за да докажа на полиция и прокурори, че съм напълно нормална възрастна жена, нарежда 73-годишната Стойка Славова от стражишкото село Кесарево. Пенсионерката разказа пред „Борба“ жестоката си лична драма, причинена от елементарна битова престъпност, с каквато се е сблъсквал почти всеки. Възрастната жена обаче има проблема на всеки човек на тези години, който не може да се защити, а когато потърси помощ от полиция или прокуратура, не го вземат насериозно.

Така и кварталният, и кметът на Кесарево просто вдигали рамене, независимо от множеството жалби и сигнали. Стойка Славова е вдовица, живееща самотно в Кесарево. Съпругът й се споминал, а дъщеря й живее на друго място.

„Детето си има свои грижи, не искам да го занимавам. Нямаше да ми се случи всичко това, ако мъжът ми бе жив, той нямаше да допусне да ме унижават така“, хлипа женицата.

Проблемите й започват, след като британецът Тони Рийз купува съседната къща. 71-годишният чужденец харесал живота у нас, а край него се завъртяла и мургава кандидатка за съжителство. Двамата се събират, отглеждат и детето на жената. „Започнаха да ми изчезват вещи, не знам с какво отключваха катинарите, но нищо не разбиваха, а просто минаваха през тях. Реших да устроя засада, за да видя кой влиза. Направих се, че излизам и се скрих. Не след дълго влезе съседката ми. Казва се Анета. Показах се. В началото тя се притесни, но после ме блъсна и избяга. Много пъти съм я заварвала у нас. Понякога праща детето си да пази, за да може да влиза спокойно. Описала съм всичко и съм пускала много жалби, но никой не си мърда пръста – нито кварталният, нито от прокуратурата“, обобщава възрастната жена.

Последният й сигнал до Окръжна прокуратура във Велико Търново е препратен по компетентност до Районна прокуратура в Горна Оряховица, след което е потънал незнайно къде, а никой не си е играл да разследва, независимо от фрапиращите данни. По думите на Стойка наглостта на комшиите им стигнала дотам, че те вече изобщо не се криели, че влизат у тях. На няколко пъти отнесла и шамари, след като започвала да вика. За повече от година време, откакто става жертва на непрекъснат тормоз и кражби, възрастната жена е направила и подробен списък с всичко откраднато. Записвала си чинно какво е изнесено от къщата й след всяко влизане, за да го даде на полицията.

„Стигна се дотам, че даже след една от жалбите ми ме изкараха невменяема. Ходих да си извадя документ, че не съм луда и им го показах, дано така свършат някоя работа“, разказва още тя и чете част от списъка:

„5 кокошки, 1 петел, две хавлии и три кърпи, които сватята ми даде, са първите откраднати неща. Две брадви, снимки с кметовете на Кесарево и Августин Пейчинов в кутийка, две палта, корито и кофи, капачки за буркани”, е добавила още възрастната жена. Списъкът на кражбите се допълва и с порцеланови чинии, тави и тигани, посуда, прахосмукачка и косачка, одеяла, крикове за автомобил и множество други битови предмети. Стойка опакова всичко в дисаги и го взима със себе си с всяко излизане от къщи. Даже да отиде за хляб до магазина в селото тя мъкне със себе си тежките торби. С тях възрастната жена дошла да разкаже и одисеята си в редакцията на „Борба“.

„Първо слагам в чантите лекарствата си, без които не мога, после парите, както и някои други ценни вещи. След като се върна, почти винаги у нас е влизано и всичко е преровено. Дюшеците ми са разпорени, нещата ми са разпилени. Вече ги е яд, че няма нищо ценно. Викала съм национална телевизия да снима в какъв ад живея. Направиха и предаване, изумиха се как никой не си мърда пръста и си действат безнаказано. Казах на полицията, че ще се оплача в „Борба“ и ще разкажа всичко. Казваха да не го правя, но съм в безизходица“, обобщава още тя. Съвсем скоро пенсионерката ще трябва да напусне дома си за няколко дни, за да отиде на сватба на дъщеря си. Ще го направи със свито сърце, защото, като се върне, очаква всичко. „Може да им хрумне да ми вземат даже циглите на покрива, знам ли. Една съседна къща е в такова състояние и там влизат без проблем. Имат си бус и ходят с него. Докато не се намеси полицията, ще е така.

За толкова време само веднъж са ме викали да разпознавам вещите си, но явно преди това са ги скрили или продали, защото не открихме нищо“, обяснява Стойка Славова.

Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!