img

ТЕТЕВЕН В ПОСТОЯНЕН ЛЕТЕН ВОДЕН РЕЖИМ СЛЕД ИЗХАРЧЕНИ НАД 3 700 000 ЛЕВА ЗА НЕОСЪЩЕСТВЕНИ ВОДНИ ПРОЕКТИ

/
/
/
605 Views
loading...
Вода газим, жадни ходим“ това ще ви каже почти всеки жител на община Тетевен, който попитате за състоянието на ВиК мрежата в града.

С екипа ни се свързаха възмутени жители на гр. Тетевен, след като вече близо една седмица градът е на почти 24 часов воден режим ежедневно. Гражданите ни разказаха, че този проблем не е от сега, а от вече 30 години и въпреки, че всяко лято водният режим е факт, не са предприети действия от управниците на града през всичките тези години.

Екипът ни се свърза с ВиК гр. Ловеч и с общината в Тетевен за да научи подробности за водните неволи в града. Оказва се, че Тетевен е останала единствената по-голяма община в областта без реализиран проект за воден цикъл, без подмяна на амортизираната ВиК мрежа и без изградена пречиствателна станция. От години в Тетевен непрекъснато има аварии на водопроводната мрежа, режим на водата и аварийни спирания на водоподаването, които зачестяват все повече. И това е нормално при такава стара и амортизирана ВиК мрежа, споделят от ВиК Ловеч, защото Общината не е влагала никакви средства за подмяна на мрежата, въпреки много обещания на различните кметове през годината. Единствената по-мащабна подмяна на остарелите тръбопроводи е извършена на една от главните и най-големи улици в града „Иван Вазов“ преди около година в мандата на сегашния кмет Д-р Мадлена Бояджиева.

Въпреки, че през града преминава красивата река Вит, тетевенци всяко лято страдат от недостиг на вода, а в реката се изливат всички отпадни води, поради липсата на пречиствателна станция. Получава се така, че в периода 2009 – 2012 г. Тетевен е изпуснал златния си шанс да подмени водопреносната си мрежа изцяло със средства на Европейския съюз, поради открити нарушения и завишения на проектните стойности по представения за одобрение проект за воден цикъл на гр. Тетевен и най-голямото село в общината с над 3000 души – с. Галата.

Информациите относно проекта са публични и от тях става ясно, че през 2009 г. тогавашния кмет на община Тетевен Николай Павлов и екипът му сключват договор за проектиране на воден цикъл на гр. Тетевен. От публичните регистрите на ЦИК за Николай Павлов и заместникът му Иван Цветков се знае, че на почти всички избори участват в местния политически живот като представители на най-разнообразни партии и коалиции, в това число и социалистическата партия. В момента и двамата са действащи общински съветници в Тетевен от ПК Екогласност, както и партийно ангажирани като ръководни членове на НС на ПК Екогласност на национално ниво. Небезизвестни са близките им контакти с Алексей Петров, известен в планинския град като приватизатор на основните заводи в града, открито спомагащ за финансирането на многобройните им политически проекти.

Бившият кмет Николай Павлов (в дясно) и дясната му ръка Иван Цветков (в ляво)
Бившият кмет Николай Павлов (в дясно) и дясната му ръка Иван Цветков (в ляво)
Съгласно въпросният договор, сключен от Павлов и екипа му, само за проектиране са предвидени 3 050 000 лева.

След преглед на проекта, е наложена финансова корекция за нередности и завишаване на сумите по него от Управляващия орган в размер на 762 510 лв., представляваща 25% от стойността на договора, която остава като разход за сметка на бюджета на общината. Този проект е предвиждал умопомрачителната сума от 60 милиона лева за изграждането на пречиствателна станция и воден цикъл в град, в който, дори и в най-силните му години, не са живеели повече от 8000 души. Направихме кратко проучване за стойността на водните проекти на градове с в пъти повече жители: Димитровград 13 милиона лева; Смолян 60 милиона лева; Средец 9 милиона и 800 хиляди лева; Плевен-Долна Митрополия 117 милиона лева; Дупница 40 милиона лева. А на градове с размерите на Тетевен, реализирането на подобен проект струва: Троян 28 милиона лева; Луковит 34 милиона лева; Бяла Слатина 22 милиона лева;

Ремонтните дейности на ул. Иван Вазов през 2017 г.
Ремонтните дейности на ул. Иван Вазов през 2017 г.

Скъпото проектиране не спира до тук, същата година за изработване само на проект за водния цикъл на най-голямото село в общината – Галата, кметът Николай Павлов сключва аналогичен договор на стойността 627 600 лв. Сумата на наложената финансова корекция по него е в размер на 157 хил.лв. – 25% от стойността на договора, която също остава като разход за сметка на бюджета на Община Тетевен. Причините за наложените финансови корекции са идентични – нарушение на разпоредбите на ЗОП, завишени и нереалистични суми по проекта. Общо наложената финансова корекция по двата проекта е в размер на 919 410 лв., платени от данъкоплатците в Тетевен.

През 2012 и 2013 г. вече новият кмет Милен Милев (изкарал на поста си само 2 години, след като публично е отстранен от прокуратурата и който в момента е подсъдим за щети от над 400 000 лева към общинската хазна) сключва нови четири допълнителни договора за препроектиране на проекта за водния цикъл в Тетевен, като общината плаща още около 100 хил.лв. по тях. Причината за разхода на нови общински средства вложени в препроектиране е това, че изготвените от Николай Павлов и екипа му проекти, се оказват освен завишени, невъзможни да бъдат реализирани в населени места с размерите на гр. Тетевен и с. Галата.
Но и платените от кмета Милев суми за препроектиране не помагат и в крайна сметка и двата проекта за Тетевен и Галата не са реализирани, въпреки че само за проектирането им са дадени над 3 700 000 лева. Класически пример за милиони хвърлени на вятъра. Получава се така, че общини, които са кандидатствали след Тетевен, вече са реализирали подобни проекти и то на много по-ниски суми например съседните Луковит и Троян.

Сегашната водопроводна мрежа в гр. Тетевен
Сегашната водопроводна мрежа в гр. Тетевен

От настоящото ръководство на община Тетевен поясняват, че в настоящия програмен период, вече няма възможност да бъдат осъществени подобни мащабни водни проекти, а затрудненото финансово състояние на общината в момента, дължащо се основно на наложени финансови корекции като тези с ВиК проектите, не позволява отделяне на средства от общинския бюджет за цялостно изграждане на воден цикъл, дори и на по-малка стойност от въпросните 60 000 000 милиона лева. От интервюта на настоящия кмет Бояджиева, дадени още в началото на мандата й, става ясно, че поради липсата на консолидиран ВиК оператор в област Ловеч, в този програмен период община Тетевен е недопустима за кандидатства за подобно финансиране. Заради това, новото общинско ръководство се е ориентирало към поетапна подмяна на ВиК мрежата със собствени и с държавни средства, като първото действие в тази насока е вече извършената подмяна на водопроводната мрежа на ул. Иван Вазов. Такава предстои в централната градска улица на града. Това обаче не може да разреши все по-актуалния и наболял проблем с водоснабдяването и канализацията на Тетевен.

Дотогава тетевенци ще продължават да си повтарят „Вода газим, жадни ходим“.
Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!