img

Те живееха нелегално във Войводиново: Те сега съдят България – 59 иска от роми в Страсбург

/
/
/
590 Views

59 съдебни дела са завели ромите от Войводиново, които го напуснаха след гневните протести там заради нападението над командос, научи trg.

Припомняме ви, че 33-годишният Валентин Димов бе пребит навръх Богоявление от братята Асен и Борис Пакетови от местната махала, защото им направил забележка за неправилно пресичане. „17 от производствата бяха срещу кмета на Войводиново и началника на полицейското управление в село Труд, но са прекратени.

По останалите все още няма окончателно решение. Те са срещу заповедите за събаряне на опасните постройки и незаконните къщи на ромите, за ограничаване на достъпа им до тях и спиране на тока и водата”, заявиха юристи от община “Марица”, цитирани от „24 часа”. Недоволните роми са стигнали и до Европейския съд в Страсбург.

Там се води дело под името „Пакетова и други срещу България”.

Жалбоподатели са Анка Пакетова, роднина на биячите, и още 54 души. Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев е техен процесуален представител. „Твърдим, че са нарушени три разпоредби на конвенцията за защита на правата на човека.

Ромите са били подложени на нечовешко и унизително отношение и на дискриминация с прогонването им и отказа на управника на Войводиново и на служителите на реда да ги допуснат обратно”, коментира Кънев. По думите му е било накърнено и правото на неприкосновеност на дома. Делото в Страсбург е заведено на 1 април, комуникирано е и му е даден приоритет.

„Това означава, че няма да отлежава 5-6 г., както се случва обикновено заради огромния брой искови молби в Европейския съд. Вече бяха определени, но все още не са изпълнени, привременни мерки за 16 от жалбоподателите, които включват настаняването им в алтернативни жилища”, уточни Красимир Кънев.

Става въпрос за три многодетни семейства. Според председателя на правозащитната организация привременните мерки не са изпълнени.

До средата на септември правителството ще трябва да депозира в Страсбург своето становище по казуса „Пакетова и други срещу България”, а Европейският съд ще го предостави на пълномощника за отговор.

„Вероятно ще имам 1-2 месеца срок, за да подготвя позицията си. Ще я пратя до Страсбург, придружена с иск за обезщетение на ромите”, обяснява Кънев. „Никой не е гонил ромите от домовете им, те сами ги напуснаха заради протестите”, категоричен е кметът на Войводиново Димитър Тосев. Той посочва, че всички къщи в местната махала са нелегално построени върху общинска земя.

Обитателите им многократно са били канени да ги узаконят, но отказвали.

Източник: glas

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook