img

Тази храна може да ни спаси от инсулт

/
/
/
567 Views
loading...

Можете да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания и да намалите риска от инсулт с помощта на храни, които съдържат високи нива на ненаситени мазнини, твърдят учените от Изследователския център по биотехнологии в болницата „Архангел Михаил“ (Торонто).

Според изследванията, публикувани на страниците списание Nature Communications, една такова храна е зехтинът след използването на който в организма се забелязват повишени нива на аполипопротеин A-IV (ApoA-IV) – протеин на кръвната плазма, концентрацията на който се отразява на състоянието на сърцето; колкото повече е, толкова по-малък е рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Благодарение на откритието, изследователите успяват да направят предположението, че ApoA-IV потиска активността на тромбоцитите.

Той блокира мембранния протеинов гликопротеин IIb / IIIa, без който тези елементи не могат да се събират на едно място. Натрупването на такива клетки запушва кръвоносните съдове и води до образуването на тромби и впоследствие на тромбоза, която е една от често срещаните причини за смърт.

Също така, изследователите са успели да разберат, че ApoA-IV има „биологичен часовник“ (циркадиански ритми). Този протеин е активен през нощта и „спи“ през деня./ Zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!