img

Търговци разкриха с какъв трик мамят потребители, че пържолата е прясна

/
/
/
261 Views

Розовият цвят на пържолите и свинското по щандовете на търговските вериги се дължи на обработката им с дезинфектант, научи trg.  За това разказаха  производители на свинско месо от Врачанско.

Нормалният цвят на узрялото свинско месо е розов, като отива към леко кафеникав. По това време може да се познае, че е прясно и не е внесено от другия край на планетата, коментираха търговци и производители.

В много случаи обаче, за да остане месото със свеж розов цвят, производителите използват калиев перманганат – вещество с червен цвят, популярно като дезифектант, както и с антигъбични свойства. Плюсът му е, че е безвкусен и не може да се засечен извън лаборатория.

По-възрастните клиенти лесно разпознават „освеженото“ месо и го избягват, но масово хората предпочитат именно него, признаха търговци от унгарска верига с клон на пазара „Иван Вазов“ в София.

Като цяло прясно произведено в България свинско месо може да се намери в повечето от малки бутикови магазини в страната. Те обикновено са на фермери, които са затворили цикъла на производство.

Повечето от тях са принудени да продават в собствени магазини, тъй като не могат да смогнат на огромните изисквания на търговските вериги. Такъв производител сподели, че търговска верига им е поискала 5000 лв. годишно, за да продава месото им на щандовете си. Отказват се, защото не могат да издържат.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook