img

Тайната на дълголетието: Откриха начин за възстановяване на черния дроб

/
/
/
628 Views

Умерено увеличаване на активността на ензима теломераза в чернодробните клетки помага за възстановяването на увредените тъкани с течение на времето, разбра ТРГ.

Откритието е направено от специалистите от Медицинския факултет на Станфордския университет. В резултат на тези наблюдения могат да се разработят лекарства за борба с цирозата и стареенето на чернодробните клетки, пише EurekAlert.

Теломераза е протеинов комплекс, който предотвратява прекомерното намаляване на дължината на теломерите – крайните части на хромозомите, които се съкращават с всяко клетъчно делене, което води до стареене на клетките. При хората и гризачите цирозата причинява мутации, които блокират теломеразната активност.

Прекомерна ензимна активност се наблюдава също при злокачествени ракови клетки на черния дроб.

В хода на изследването върху мишки експертите установиха, че 3-5% от всички чернодробни клетки произвеждат голямо количество теломераза, но те са по-малко активни гени, които участват в нормалния метаболизъм. Когато органът е повреден, тези клетки, равномерно разпределени в черния дроб, започват да се размножават, образувайки нова тъкан.

Учените се надяват, че резултатите от проучването ще помогнат за разработването на лекарства, които ще стимулират бързото заздравяване на черния дроб, ще го предпазят от рак и ще удължат нормалното функциониране на органа по време на стареенето.

Експертите също така твърдят, че най-полезните продукти за черния дроб са печените морски водорасли, зехтинът, орехите, сушените плодове и млечните продукти.

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook