img

Султан сарма – най-голямата турска вкусотия след баклавата! Хем кремообразна, хем сочна, хем с пълнеж!

/
/
/
415 Views

Този феноменален турски сладкиш, който носи изкусителното име Султан сарма, няма нищо общо с класическите турски лозови сарми. Просто защото е сладък, кремообразен и се топи в устата.

Представлява фантастична комбинация от кокос, шоколад и ядки, която няма да ви отнеме много време, за да я приготвите, а със сигурност ще впечатлите и близките, и драги гости.

Султан сарма или паша локум е известен десерт, който е много търсен в Турция, и това не е чудно, като се има предвид, че е сочен, не е печен и гарантира пълнота на вкуса.

Той е любим сред любителите на кокоса, а с пълнотата на шоколада и наситения вкус на ядките, това сладко руло е много лесно за приготвяне.

Признаваме си, най-трудната част може би е да направите рулото накрая, без да „повредите“ парчетата, но вярваме, че ще успеете.

султан сарма рецепта

Снимка: YouTube

Турска Султан сарма

Продукти:

  • 200 грама кокос
  • 240 г брашно
  • 70 г какао
  • 100 г захар
  • 1 литър прясно мляко
  • 100 г масло
  • 1 л сладкарска сметана
  • 100 г пудра захар
  • 30 г фъстъци
  • 70 г орехи
  • 30 г шамфъстък

Приготвяне:

Сложете кокоса в подходяща тава (например тази от фурната) и го сплескайте хубаво.

Сложете брашното, какаото, захарта в тенджера и разбъркайте добре, след което добавете млякото и сложете да се вари.

Когато масата се сгъсти и стане хомогенна, добавете маслото и разбъркайте.

Оставете да ври 10 минути. Изсипете шоколадовия крем върху кокоса и го разпределете добре.

кокос в тавата

Снимка: YouTube

крем върху кокос

Снимка: YouTube

Оставете в хладилник за половин час, за да стегне.

Сложете сладката сметана и пудрата захар в купа и разбийте хубаво.

Разпределете битата сметана на равномерен слой върху десерта.

сметана върху крема

Снимка: YouTube

сметанов слой

Снимка: YouTube

Поставете в хладилник за 20 минути. Нарежете десерта на ивици.

десерт на ивици

Снимка: YouTube

Междувременно запържете фъстъците на сух тиган за пет минути, след което ги нарежете на ситно и ги поръсете върху сметаната.

ядки върху сладкиша

Снимка: YouTube

Нарежете орехите и също поръсете върху кекса и фъстъците. Направете същото с нарязаните шамфъстъци.

След това внимателно навийте лентите на рулца, като ги овалвате в кокоса на дъното.

навиване ленти

Снимка: YouTube

Поставете парчетата вертикално върху подоходяща чиния и ги поднесете добре охладени.

султан сарма

Снимка: YouTube

султан сарма парче

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

султан сарма с крем

Снимка: YouTube

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text