img

Страшно знамение се появи в река край Луковит (СНИМКА)

/
/
/
996 Views

Черни лебеди са били заснети да плуват в река край Луковит. Фотографията бе разпространена и във Фейсбук, където някои от коментаторите смятат, че това е страшно знамение. Те припомнят, че във всички митологии черният лебед е приеман като предвестник на промяна или беда.

Страшно знамение се появи в река край Луковит (СНИМКА)

 

През средновековието хората смятали, че било невъзможно да бъде срещнат черен лебед. В последствие такива били открити, но се оказва, че те са изключително редки птици. Според Wikipedia черният лебед бил използван за първи път като метафората от римският поет Decimus Iunius Iuvenalis чрез думите „Добрият човек е рядкост като черният лебед”.

Лебедите са почитани още от древни времена. Древните хора са свързвали красивите птици със слънцето. Например в намерените изображения на етруските племена се вижда слънчевата колесница, теглена именно от лебеди. При славяните красивите птици са придружавали Бога Слънце.

Монголците вярват, че лебедите са родители на първите хора в света. Според сибирските народи през зимата лебедите се превръщат в сняг, а през пролетта се съживяват от него.

В индийската митология е описано как един много мъдър човек, благодарение на силата на своите познания се превърнал в златен лебед. Те вярват, че лебедът и гъската са свещени птици. Именно от лебедово яйце се родил индийският бог Брахма.

Поверие за лебедите има и в индианската митология. Изобразявани са по стените на храмовете и символизирали перфектния съюз.

В гръко-римската митология образите на лебедите са свързвани с Аполон, Афродита и Зевс. Веднъж синът на бога Хелиос подкарал слънчевата му колесница, но успял да се справи и едва не изпепелил цялата земя с огъня, който излизал от колесницата. Зевс се уплашил, че синът на Хелиос ще унищожи земята и го ударил с мълния. Богът на слънцето Аполон видял мъките му и се смилил над него. Превърнал го в лебед. На него е кръстено съзвездието Лебед. Самият бог Аполон често летял над земите в Гърция, яхнал колесница, която била теглена от лебеди.

В друг мит царицата на Спарта, Леда впечатлила със своята красота самия бог Зевс. Върховния господар на боговете се явил пред красавицата във формата на ранен лебед. Леда погалила лебеда, а скоро след това птицата снесла яйце, от което се родила самата Елена, причината за избухването на Троянската война.

В германските поверия лебедите са птици, които предсказват бъдещето. В тях се вселявали чистите и непорочни души на млади момичета.

При славяните лебедът олицетворява красотата и семейната вярност. Според поверие в Русия, който убие лебед смърт ще покоси него и цялото му семейство.

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook